Multinationals in Colombia onder druk gezet door Farc-rebellen

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos waarschuwt dat bedrijven die ook maar een enkele peso aan de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) betalen, uitgewezen zullen worden. Santos reageert hiermee op geruchten dat het Canadese oliebedrijf Talisman Energy losgeld zou betaald hebben voor de bevrijding van 22 werknemers op dinsdag 8 maart. 23 werknemers van hun onderaannemend bedrijf South American Exploration werden op maandag 7 maart ontvoerd door de FARC.

Een week na de vrijlating van 22 van de 23 ontvoerde petroleumarbeiders, is nog steeds niet duidelijk of de FARC ze vrijwillig heeft laten gaan of dat ze bevrijd werden door het leger. Volgens de Colombiaanse minister van defensie Rodrigo Rivero Salazar is de vrijlating te danken aan intense militaire druk. Maar president Santos verklaarde dat sommigen van de ontvoerde werknemers na de vrijlating bij de veiligheidsdiensten melding maakten van een zogezegde “deal” tussen Talisman Energy en de FARC-rebellen.

5000 miljoen peso’s

President Santos liet geen twijfel bestaan over zijn positie: ‘De rebellen hadden het over 5000 miljoen peso’s (twee miljoen euro) en suggereerden dat het bedrijf al akkoord was gegaan met die som. We moeten verder onderzoeken waar dat over gaat. Maar ik heb een duidelijke waarschuwing: elk bedrijf dat ook maar een enkele peso betaalt aan die bandieten zal het land verlaten. We kunnen niet toestaan dat iemand deze bandieten blijft voeden, want het enige dat ze met het geld zullen doen is meer geweld en onveiligheid creëren’, aldus Santos.

Taliman Energy ontkent alle geruchten. Het bedrijf verklaarde de Colombiaanse wetgeving gevolgd te hebben en geen losgeld te hebben betaald. Een vertegenwoordiger van het bedrijf vertelde de BBC dat ze nooit contact zouden opnemen of zouden onderhandelen met illegale gewapende groeperingen, laat staan losgeld betalen.

Infiltranten

Volgens admiraal Edgar Cely, hoofd van het Colombiaanse leger, zijn leden van de FARC geïnfiltreerd in het werknemersbestand van South American Exploration. Daardoor kon iemand vanuit het bedrijf informatie doorspelen, bijvoorbeeld over de verplaatsing van de werknemers. De ontvoering zou volgens Cely ook een gevolg zijn van een weigering van Taliman Energy om aan de FARC geld te geven in ruil voor bescherming.

Multinationale bedrijven betalen vaak grote sommen losgeld en geld in ruil voor bescherming aan gewapende groeperingen in Colombia. In 2007 raakte bijvoorbeeld bekend dat het fruitbedrijf Chiquita twee miljoen euro aan beschermingsgeld had betaald aan paramilitairen. Volgens Cely is een weigering om te betalen, zoals door Taliman Energy, aan te raden. Hij voegde er aan toe dat bedrijven die bedreigd worden zich beter tot het Colombiaanse leger kunnen richten voor bescherming.

Ontvoeringen worden zeldzamer, maar risico’s blijven bestaan

De ontvoering van de 23 oliewerkers op 7 maart is de eerste grote ontvoering door rebellen sinds president Santos aan de macht kwam in augustus vorig jaar. Ontvoeringen worden dus steeds zeldzamer, maar toch blijven de risico’s bestaan. Bedrijven zijn nog steeds het slachtoffer van afpersing door gewapende groeperingen. Het gevaar is het grootst in afgelegen gebieden die nog niet onder sterke controle van de staat staan.

Het blijft ook niet altijd bij bedreiging of afpersing. Vorige maand werd de infrastructuur van het Caño Limon-olieveld aangevallen en eerder werd de Transandino-pijpleiding enkele dagen stilgelegd omdat er gevreesd werd voor een bom. Een spoorweglijn voor steenkool werd vorige maand ook al beschadigd door een bom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.