Musharraf bijt tanden stuk op religieuze scholen

De pogingen van president Pervez Musharraf tegen radicale religieuze scholen in Pakistan beter te controleren, zijn op een regelrechte mislukking uitgedraaid. Dat staat in een nieuw rapport van de International Crisis Group.
Sektarische moslimgroepen en verboden streng-islamitische religieuze scholen (madrassas) en moskeeën kunnen ongestoord blijven verder werken in de hoofdstad van Pakistan. Ze sturen nog altijd opgeleide en getrainde strijders naar conflictgebieden zoals Afghanistan en Kasjmir. Dat zegt de International Crisis Group (ICG) in een nieuw rapport.
De ICG roept de internationale gemeenschap op om druk uit oefenen op president Musharraf om strengere controles uit te oefenen op de madrassas, zoals hij in de nasleep van 9/11 en de bomaanslagen in Londen van juli 2005 heeft beloofd.
Onderzoek heeft aangetoond dat twee van de zelfmoordenaars in de metro in Londen hun opleiding hadden gekregen in een Pakistaanse religieuze school, die een radicale vorm van de islam onderwijzen. Dat verplichtte Musharraf ertoe strenge maatregelen te nemen, zodat hij kon bewijzen dat hij een bondgenoot was in de strijd tegen terreur.
Bijna twee jaar later blijft van die dure beloftes echter niet veel over. Volgens het rapport van de ICG heeft Musharraf slechts halfbakken maatregelen genomen om de madrassas aan te pakken en het religieuze extremisme in te dijken. Dat komt waarschijnlijk omdat Musharraf deels afhankelijk is van religieus rechts, zoals Jamiat Ulema-e-Islam (JUI), om in het zadel te blijven. JUI heeft het grootste netwerk van madrassas en is verbonden met Deobandi, een radicale Islamitische beweging.
De ICG bestempelt de afwezigheid in Pakistan van een agentschap dat de autoriteit heeft om de madrassas en zijn geldstromen te reguleren als een cruciaal falen. Verder dan pogingen om het lessenpakket van de madrassas te hervormen en de scholen te verplichten naast de religieuze lessen ook niet-religieuze cursussen aan te bieden, is de Pakistaanse overheid nog niet gekomen. Deze maatregel heeft bovendien nauwelijks effect, omdat de meeste madrassas het vertikken om met de overheid samen te werken.
In zijn rapport stelt de ICG daarom voor om meer subsidies te besteden aan de openbare scholen die een tegengewicht voor de madrassas kunnen vormen. Andere maatregelen die de ICG voorstelt, zijn: een “effectieve en verplichte” registratiewet voor madrassas, een orgaan dat de madrassas controleert en reguleert, het devalueren van diploma’s van madrassas in vergelijking met universiteitsdiploma’s en een effectief optreden tegen radicale partijen en groeperingen.
De ICG koppelt deze voorstellen aan vrije en eerlijke verkiezingen in 2007, die nationaal gematigde partijen meer politieke invloed moeten geven. Verschillende analisten geloven echter dat Musharraf helemaal niet de bedoeling heeft om vrije verkiezingen te houden, laat staan dat zulke verkiezingen de politieke situatie in Pakistan zullen verbeteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.