Muskietennetten brengen eten op tafel in Sierra Leone

Sierra Leone boekt weinig vooruitgang in de strijd tegen malaria. Aan muskietennetten bij de bevolking nochtans geen gebrek. Maar de netten dienen hier vooral om gewassen te telen en vissen te vangen, en niet om kinderen tegen malariamuggen te beschermen.

Volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid is malaria verantwoordelijk voor een kwart van de doden in Sierra Leone. De ziekte is ook goed voor 40 procent van alle uitgaven in de gezondheidszorg. Daarom heeft de overheid samen met partners als het Rode Kruis en Unicef in de voorbije jaren volop muskietennetten uitgedeeld in het hele land.

Met zijn campagne hoopte het Rode Kruis 5300 kinderlevens te redden in het eerste jaar alleen, terwijl de regering met de steun van Unicef mikte op de helft minder malariagevallen. “We zijn er nog niet in geslaagd malaria te bestrijden”, stelt dokter Alhaji S. Turay ontgoocheld vast. De enige arts van het ziekenhuis in het Koinadugu-district kreeg in oktober nog 115 malariagevallen binnen, waarvan 28 patiënten overleden.

Te heet

“We stellen vast dat de geïmpregneerde muskietennetten niet worden gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn. Koinadugu bijvoorbeeld is een landbouwgebied en hier gebruiken de vele ouders de netten om hun gewassen tegen insecten te beschermen”, legt Turay uit.

Op het eiland Bonthe getuigt dokter Dumbuya dat de meeste mensen de muskietennetten inzetten om te vissen. Als inwoner ziet Mosia Ngobu daar geen graten in: “We moesten kiezen tussen eten op tafel zetten of strijden tegen muggen. Geen gemakkelijke keuze, maar we moeten overleven. Visnetten zijn schaars en heel duur, dus gebruiken we de gratis muskietennetten om onze families te voeden.”

“Sommige mensen wikkelen de geïmpregneerde netten rond hun matras om bedwantsen te doden. Zelf staan ze dan bloot aan de muggen”, vertelt Marian Kargbo, verpleegster in de Prinses Christian-kraamkliniek in Freetown. “In het westen van het land, maar ook elders, worden de netten doorverkocht. Sommigen houden ze gewoon bij, zonder dat ze er een toepassing voor hebben. Ze zeggen dat ze niet onder een klamboe kunnen slapen omdat het er te heet is.”

Nieuwe netten

Toch zullen er binnenkort opnieuw muskietennetten aan de bevolking worden uitgedeeld. De Britse ontwikkelingssamenwerking schonk een miljoen netten aan de Sierra Leoonse regering. De campagne wil per gezin minstens drie muskietennetten tegen december 2010.

“De regering is er zich van bewust dat veel mensen de klamboes misbruiken. Om die praktijken aan banden te leggen, zullen we de kwestie bespreken met lokale chefs en districtshoofden van overal in het land. Met bepaalde wetten kunnen we het misbruik aan banden leggen, maar we denken nog na over een strategie om die wetten af te dwingen”, verklaart Abass Kamara, woordvoerder van het ministerie van Gezondheidszorg.

“We doen ook massaal aan sensibilisering opdat iedereen het belang van malariapreventie inziet”, aldus Kamara. Juist gebruikt kunnen muskietennetten malaria met een derde terugdringen, denkt hij. De netten redden niet alleen mensenlevens, maar “maar verlichten ook drastisch de druk op de gezondheidscentra, wanneer minder patiënten naar het ziekenhuis moeten voor de behandeling van malaria.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.