Myanmar keert terug naar de wereld

Terugblik op markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar

Voor Myanmar (Birma) was 2012 het jaar dat het land uit zijn isolement brak. Verkiezingen brachten oppositieleidster Aung San Suu Kyi weer op de voorgrond. De internationale sancties werden versoepeld. Barack Obama bracht een bezoek aan het land, de eerste Amerikaanse president die zoiets deed.

  • CC Aktiv i Oslo/Sjur Stølen Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi spreekt het publiek toe in Oslo, 16 juni 2012. Ze won dit jaar een zetel bij de verkiezingen van 1 april. CC Aktiv i Oslo/Sjur Stølen

In het voorjaar hebben onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hun economische sancties tegen Myanmar versoepeld. Zelfs Japan, dat nog aan het herstellen is van de gevolgen van de aardbeving en tsunami vorig jaar, hervatte zijn hulp aan Myanmar.

Aung San Suu Kyi verkozen

De versoepeling kwam er na een jaar van hervormingen in Myanmar. Die luidden het einde in van decennia van onderdrukking door het militaire bewind.

In 2011 trad een quasi-burgerregering aan. Sindsdien heeft de regering, geleid door president Thein Sein, honderden politieke gevangenen vrijgelaten, de mediacensuur versoepeld en de oppositie meer ruimte gegeven. Dit mondde uit in verkiezingen op 1 april, waarbij oppositieleidster Aung San Suu Kyi, de dissidente en Nobelprijswinnares, een zetel won.

Nadien vielen de hervormingen enkele maanden stil door een machtsstrijd tussen hardliners en hervormers. De aanduiding van een “superkabinet” in september moest de impasse doorbreken.

Bezoek van Obama

In november bracht Barack Obama een bezoek aan Myanmar, een halte op zijn vierdaagse reis door Zuidoost-Azië. Het was voor het eerst dat een Amerikaanse president Myanmar bezocht. Obama werd vergezeld door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, die intensief betrokken is bij het hervormingsproces in Myanmar.

Waarnemers en mensenrechtenorganisaties waarschuwden de internationale gemeenschap niet te hard van stapel te lopen. Volgens hen zijn de hervormingen nog te mager.

Ook Suu Kyi vond het bezoek van Obama aanvankelijk prematuur. De regering had nog steeds geen tweehonderd politieke gevangenen vrijgelaten, het geweld tegen de islamitische Rohingya duurt voort, en met de afscheidingsbeweging van de Kachin is er nog steeds geen wapenstilstand.

Rohingya vast aan grens

De Rohingya, een staatloze moslimminderheid in de westelijke provincie Rakhine, werden opnieuw het doelwit van aanvallen door de boeddhistische meerderheid toen eind mei het bericht circuleerde dat drie Rohingya-mannen een boeddhistische vrouw hadden verkracht.

Na een maand hadden al 83.000 van de 800.000 Rohingya hun huis verlaten in Rakhine. Tegen juni waren al 95 mensen vermoord. Tientallen vluchtelingen kwamen vast te zitten in geïmproviseerde kampen aan de grens met Bangladesh omdat het buurland hen niet binnenliet.

De Myanmarese overheid zegt het etnische geweld in te dijken, maar blijft aanvallen op de Rohingya-moslims aanwakkeren, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

China stuurt Kachin terug

China stuurde duizenden Kachin-vluchtelingen, een andere etnische minderheid, terug naar Myanmar. Ze kwamen er terecht in gebied waar het leger en rebellen in zware gevechten gewikkeld zijn en mensenrechtenschendingen schering en inslag zijn, zegt Human Rights Watch.

In de noordelijke deelstaat Kachin, die aan China grenst, woedt al sinds de jaren zestig een strijd tussen het regeringsleger en de separatisten van de Kachin. Toen het geweld vorig jaar opnieuw opflakkerde, zijn tienduizenden mensen op de vlucht gegaan.

Volgens vrouwenrechtenorganisaties verkrachten Myanmarese militairen systematisch vrouwen en meisjes om de opstandige minderheid te intimideren.

* In de reeks De 12 van ‘12 blikt de redactie van persagentschap IPS Vlaanderen terug op de meest markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.