Nakende verkiezingsstrijd verhoogt censuur

Naarmate de presidentsverkiezingen van 2004 naderen, worden de privé-media in Kameroen steeds meer geviseerd. Vorige maand legde de regering beslag op de Mutations, de enige privé-krant van het land. In maart haalde de regering al één radiozender en twee televisiezenders uit de ether omdat die de Kameroenezen zouden bestoken met revolutionaire tijdingen.



Haman Mana, hoofdredacteur van Mutations - de enige privé-krant in Kameroen - is nog steeds in shock: hij heeft het verscherpte ‘mediabeleid’ van de Kameroenese regering aan den lijve ondervonden. In de nacht van 13 op 14 april heeft de politie in ware commandostijl de CD-rom met het krantennieuws van de volgende dag geconfisqueerd. De actie vond plaats op de terreinen van Sopecam, de staatsdrukkerij waar Mana zijn krant liet drukken. De redactielokalen werden minutieus onderzocht, en Mana zelf onderging gedurende zes uur een verhoor op het ministerie van Defensie. Hij werd ervan beschuldigd de revolutie te prediken, en leugens en laster te verspreiden over het staatshoofd en zijn vrouw.

Volgens Mana zelf bevatte de bewuste editie enkel een analyse over de opvolging van de zeventigjarige president Biya, en een bespreking van de activiteiten van diens echtgenote. Na weigering van Sopecam om de krant nog langer te drukken wegens onwettige artikels, ging Mana met dezelfde editie naar een privé-drukkerij. De hele oplage werd evenwel bij de krantenkiosken zonder pardon in beslag genomen.

De Kameroenese media hebben het al een paar maanden zwaar te verduren. In maart haalde minister van Communicatie Jacques Fame Ndongo de privé-radio Magic FM uit de ether, wegens hun oproep tot revolutie. In een van de uitzendingen werd de bevolking aangespoord ambtenaren aan te geven die een aantal ambten illegaal cumuleren. Volgens Achille Hanglog, pr-verantwoordelijke van het ministerie van Communicatie, ontbreekt het Magic FM aan professionalisme. Intussen mag Magic weer uitzenden, na de belofte dat belangrijke uitzendingen eerst aan de minister ter goedkeuring zouden worden voorgelegd. Bij een nieuwe overtreding dreigt het ministerie met draconische wettelijke maatregelen, zoals de sluiting van het radiostation.

Ook in maart werden de privé-televisiezenders Canal 2 en RTA gesloten, wegens onwettige uitoefening van het beroep. Beide zenders zijn eigendom van distributeurs die via de kabel buitenlandse programma’s verdelen, maar sinds kort ook hun eigen programma’s uitzenden. Volgens de wet op de media mag echter niemand eigenaar zijn van meer dan één mediabedrijf; de regering interpreteert verdeling en uitzending natuurlijk als twee verschillende activiteiten. In Yaounde, waar RTA zeer populair was, gelooft het publiek dat de zender de staatstelevisie CRTV in de schaduw stelde en daarom moest verdwijnen.

Sinds de sluiting van beide zenders houden RTA-eigenaar Paul Kenné en directeur-generaal van Canal 2 Emmanuel Tchatué de lippen stijf op elkaar: zij weigeren verklaringen over het onderwerp af te leggen. De onderhandelingen met de minister over een snelle heropening van de zenders lopen nog, maar de uitkomst lijkt duidelijk: alleen onder zeer strenge voorwaarden, zoals voorafgaande goedkeuring van het ministerie, kunnen de zenders terug op het scherm. De enige andere optie is te werken zoals STV en enkel buitenlandse programma’s uit te zenden.

De onzekerheid voor radio en televisie wordt verstrekt door het onduidelijke licentiebeleid van de regering. Sinds de vrijmaking van de markt in oktober 2000 wachten dertig radio-en televisiestations op een uitzendvergunning. De Kameroenese regering maakt weinig haast met de uitwerking van een regeling.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.