NASA wil roet aanpakken vóór CO2

Door de uitstoot van roet te verminderen, kunnen landen de klimaatverandering onmiddellijk afremmen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in het wetenschappelijke tijdschrift “Atmospheric Chemistry and Physics”. Bovendien zouden meteen ook honderdduizenden slachtoffers van luchtvervuiling vermeden worden.
Roet wordt gevormd door de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Het is de grootste oorzaak voor het broeikaseffect na de uitstoot van CO2. Roet heeft op twee manieren invloed op de verandering van het klimaat. In de atmosfeer dragen de roetpartikeltjes bij tot het broeikaseffect door warmte van de zon te absorberen. En als ze terugvallen op aarde maken ze het ijs op de polen of gletsjers in het hooggebergte donkerder, waardoor er minder zonlicht teruggekaatst wordt. Het ijs smelt bijgevolg sneller, zodat er meer land of water bloot komt te liggen en er nog meer zonlicht geabsorbeerd wordt.

Volksgezondheid


De focus op roet heeft een aantal grote voordelen. Niet alleen hebben regeringen wereldwijd al veel ervaring met de strijd tegen roetuitstoot, bovendien heeft een vermindering van de roetvervuiling een vrijwel onmiddellijk effect op de klimaatverandering. In tegenstelling tot CO2, dat meer dan honderd jaar in de atmosfeer blijft hangen, valt roet immers al na enkele dagen of weken terug. En omdat roet één van de meest dodelijke vervuilers is, zou een vermindering van de roetvervuiling meteen ook levens redden.
 
De wereldwijde strijd tegen de uitstoot van roet zou enorme gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Roet bevat tot veertig kankerverwekkende stoffen (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen of PAK’s) en is een belangrijke oorzaak van long- en hartziektes. Enkel al de roetuitstoot van houtkachels in slecht geventileerde huizen in de ontwikkelingslanden veroorzaakt naar schatting twee miljoen doden per jaar, het merendeel jonge kinderen.
De NASA-wetenschappers winden er geen doekjes om: de strijd tegen roet is op korte termijn de meest effectieve actie tegen de klimaatverandering. Ze pleiten voor een focus op huiskachels, vooral in Azië, en op de uitstoot van de transportsector in Noord-Amerika. De oplossingen voor beide problemen zijn bekend: kookfornuizen op basis van zonne-energie of biogas kunnen de uitstoot terugdringen, en roetfilters op trucks kunnen de roetuitstoot met 85 procent verminderen. De wetenschappers denken dat de combinatie van voordelen landen over de streep kan trekken die tot nog toe weinig baat hadden bij de strijd tegen de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.