‘Nationale dialoog’ lokt verdeeldheid uit onder dissidenten

De Cubaanse oppositie probeert overeind te krabbelen na de repressiegolf die ze eerder dit jaar te verwerken kreeg. De dissident Oswaldo Payá diende tot dusver meer dan 20.000 handtekeningen voor een referendum over een grondwetsherziening in bij het parlement en lanceerde een voorstel tot nationale dialoog. Maar de andere oppositiebewegingen zijn daar niet bij betrokken.







“We zijn springlevend,” zegt Vladimiro Roca van de oppositiebeweging Todos Unidos. Zijn in 1999 opgerichte coalitie zegt de strijd voor meer democratie niet op te geven, ondanks het feit dat 75 dissidenten in april werden veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. Volgens Roca zijn de Cubaanse oppositiegroepen ontwaakt uit de verdoving als gevolg van de repressiegolf.

De bekende dissident Oswaldo Payá, het hoofd van de Christelijke Bevrijdingsbeweging, zit in ieder geval niet stil. Oswaldo Payá blijft steun verzamelen voor zijn oproep tot een referendum over democratische hervormingen, het zogenaamde Varela-project. In oktober aanvaardde het Cubaanse parlement 11.020 handtekeningen van Cubaanse burgers die oproepen tot een referendum waarin wordt gestemd over hun voorstel om democratie, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in de grondwet op te nemen. Intussen staan er meer dan 25.000 handtekeningen onder de oproep voor een volksraadpleging.

De grondwet laat een referendum toe wanneer tienduizend mensen daartoe oproepen. Payá heeft aangekondigd dat hij handtekeningen blijft verzamelen, ondanks het feit dat 42 van zijn medewerkers in gevangenis zitten en ondanks het feit dat de ‘onveranderlijkheid’ van het socialistische systeem intussen ook aan de grondwet werd toegevoegd. Dat laatste is het gevolg van een eigen referendum dat Castro vorig uitschreef en waarin de bevolking zich uitsprak tegen hervormingen.

Payá stelde deze maand een ‘nationale dialoog’ voor in een tekst van zeventig pagina’s. Daarin wordt een scenario uitgetekend om alle geledingen van de Cubaanse maatschappij een constitutionele blauwdruk te laten uitwerken voor een nieuwe samenleving met een vrije markteconomie (met uitzondering van de gezondheidszorg en het onderwijs) en een bestuursvorm die radicaal verschilt van de huidige. Het voorstel zou uiteindelijk worden voorgelegd aan het Cubaanse volk met een referendum.

Het ambitieuze initiatief heeft de andere oppositiegroepen echter verrast. “Ik heb de tekst niet ontvangen en ik lever geen commentaar op zaken waar ik niet vertrouwd mee ben,” zegt Roca. De sociaal-democratische oppositiegroepen, die zich verenigden in het Reflectiepanel van de Gematigde Oppositie en de Arco Progresista, hebben evenmin een kopie ontvangen van het zeventig pagina’s tellende document. Ze hebben ook geen formele uitnodiging gekregen om aan de nationale dialoog deel te nemen.

Tijdens een onderhoud met IPS zegt woordvoerder Manuel Cuesta Morúa van Arco Progresista dat hij het voorstel voor een nieuwe grondwet “te ambitieus” vindt. Volgens Cuesta Morúa ontbreekt het beide initiatieven van Payá – het Varela-project en de nationale dialoog – aan politieke realiteitszin. “Ik zeg niet dat er geen grondwetswijzigingen nodig zijn, het is gewoon niet het juiste moment om ze te eisen.” Het Reflectiepanel en Arco Progresista presenteerden dit jaar het een ‘Charter van Fundamentele Rechten en Plichten van de Cubanen’ en willen op die piste doorgaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.