Natuur in Costa Rica begint te profiteren van schone vluchten

Tot hiertoe hebben een vierhonderdtal toeristen ingetekend op Viajes Limpios, een Costa Ricaans initiatief dat vliegtuigpassagiers toelaat hun CO2-uitstoot te compenseren. Costa Rica hoopt dat binnen afzienbare tijd 5 procent van de 1,9 miljoen buitenlandse bezoekers die het land elk jaar aandoen, via het project de herbebossing in het land mee financieren.
Samen met de 210 Costa Ricanen die zich via Viajes Limpios een goed geweten kochten na een reis met het vliegtuig, hebben de 407 buitenlandse gebruikers het voorbije jaar al ongeveer 7.900 euro bijeengebracht. “Daarmee hebben we 125 hectare herbebost”, zegt Alberto García van het Nationaal Fonds voor de Financiering van het Bos (Fonafifo). Die openbare instelling beheert het compensatieprogramma.

Wie een internationale vlucht naar of van Costa Rica boekt, kan bij Viajes Limpios iets minder dan 4 euro per geproduceerde ton CO2 betalen om die milieuzonde weg te wissen. Reizigers kunnen op de website van het Fonafifo berekenen hoeveel ze verschuldigd zijn. Voor een vlucht tussen België of Nederland en Costa Rica is dat ongeveer 18 euro. Gefortuneerde reizigers kunnen ook grotere bedragen overschrijven.

Het geld gaat naar herbebossing en bosbescherming in Costa Rica. Groeiende bomen leggen koolstofdioxide vast en helpen daardoor het broeikaseffect terug te dringen. De 125 hectare bos die  Viajes Limpios tot hiertoe opleverde, legt in theorie 2.165 ton CO2 vast.

Exponentiële groeiverwachtingDat is nog heel bescheiden, maar de het Fonafifo gaat ervan uit dat er volgend jaar al veel meer geld zal binnenstromen. “Minstens vijf procent van de buitenlandse bezoekers is warm te maken voor het programma”, gelooft García, en volgens hem is dat nog een heel conservatieve schatting. Op een totaal van 1,9 miljoen toeristen zijn algauw 95.000 mensen. Schattingen voor volgend jaar gaan er wel van uit dat Costa Rica 30 procent minder toeristen op bezoek zal krijgen, als gevolg van de internationale economische crisis.

Milieuorganisaties zijn opvallend genoeg niet zo gelukkig met het initiatief. “Op deze manier beginnen we ermee de natuur te privatiseren”, zegt de bioloog Javier Baldotano van de milieugroep Comunidades Ecologistas La Ceiba. “Het initiatief vertrekt van de idee dat je de natuur mag vervuilen als je er maar voor betaalt”. Bovendien komt er volgens Baldotano nogal wat ruw giswerk aan te pas om uit te maken hoeveel bomen je moet planten om een ton CO2 te compenseren. En tenslotte gaat het om een vrijwillig initiatief, en is er geen internationale instantie die op de hele compensatieregeling toekijkt

De uitstoot van broeikasgassen vermijden is volgens Baldotano veel verstandiger dat de gevolgen ervan compenseren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift