NAVO bereidt zich voor op energieconflicten

De Amerikaanse senator Richard Lugar heeft tijdens de NAVO-top in Riga gewaarschuwd dat de NAVO zich moeten voorbereiden op een nieuwe typen van conflicten: die waarbij energie een wapen wordt.
“Energie lijkt misschien een minder dodelijk wapen dan militaire krachten, maar indien de gastoevoer naar een Europees land tijdens de winter zou afgesloten worden, zou dat tot evenveel doden en economische verliezen leiden als een militaire aanval. Bovendien zouden die landen in dergelijke omstandigheden wanhopig worden, wat de kans op een gewapend conflict en terrorisme in de hand zou werken”, zegt Lugar “

Energie-expert Michael Klare bevestigt in de krant My Santonio dat de wereld een nieuw tijdperk is ingestapt, waarin energie de plaats heeft ingenomen van nucleaire wapens als een krachtmiddel tussen grootmachten. “Vladimir Poetin gelooft dat”, zegt Klare. “Hij probeert zoveel mogelijk energie te produceren.”

Europa is meest kwetsbaar aangezien het binnen twintig jaar meer dan 90 procent van haar olie en 80 procent van haar gas zal moeten invoeren. “De komende decennia lijkt de meest waarschijnlijke oorzaak van gewapende conflicten in en rond Europa bij een tekort aan energie en manipulatie van energiebevoorrading”, zegt senator Lugar. “Het zou onverantwoord zijn indien de NAVO zijn verantwoordelijkheid niet zou opnemen om de energiebevoorrading niet te beveiligen.” Daarom vindt Lugar dat een energieboycot tegen één van de NAVO-lidstaten beschouwd moet worden als een drukkingmiddel tegen alle leden van de alliantie.

De senator haalde het voorbeeld aan van Rusland dat begin dit jaar de gastoevoer naar Oekraïne, en een deel van Europa, stopzette. “De Oekraïense economie en militairen hadden ernstig beschadigd kunnen worden zonder dat er maar een schot gelost was, de gevaren en verliezen voor verschillende NAVO-lidstaten zouden hoog opgelopen zijn.”

De beelden van technici van het Russische energiebedrijf Gazprom die de afsluiting van de pijplijn voorbereidden, deden snel de ronde van de wereld en leken volgens het online nieuwsmagazine “Radio Free Europe” op propaganda uit oorlogstijd. De Russische krant Nezavisimaya Gazeta vergelijkt de uitspraken van Lugar dan weer met retoriek uit de periode van de Koude Oorlog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.