NAVO terechtgewezen voor controversiële radioadvertentie

De Verenigde Naties en de Afghaanse overheid bekritiseren een radiospot waarin de NAVO laat weten dat de ISAF-soldaten er niet zijn om papavervelden te vernietigen. Volgens een recent rapport van het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC) blijft de papaverteelt in Afghanistan toenemen.
Papaversappen zijn het basisingrediënt voor opium- en heroïneproductie. De veelbelovende opbrengsten maakt van de klaprozenplant een populair gewas voor Afghaanse boeren, vooral in streken waar weinig controle is. 

Voor boeren


De door de NAVO geleide Internationale Stabilisatiemacht (ISAF) moet de veiligheid verbeteren en de Afghaanse regering bijstaan bij de wederopbouw van het land. De radiospot, betaald met NAVO-geld, moest de boerenbevolking overtuigen dat de ISAF-troepen aan hun kant staan.
Maar door op een lokale radiozender in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand te verklaren dat ze geen papavervelden zullen vernietigen, wordt de indruk gewekt dat het telen van papaver toegestaan wordt.

De relatie met de opstand 


De Afghaanse regering en de internationale gemeenschap zeggen telkens weer dat ze een verbeten strijd tegen het verbouwen van de drugsplant voeren. De ISAF-troepen willen zich echter niet met de papaverjacht inmengen omdat ze vrezen dat boeren die hun enige reële bron van inkomsten verliezen nog sneller geneigd zullen zijn steun te geven aan de opstand van de Taliban.
In 2005 verspreidde het UNODC cijfers die aantoonden dat Afghaanse papaverproductie afnam in het oosten, toenam in Noord- en West-Afghanistan en relatief stabiel bleef in het zuiden.
Twee jaar later lijkt het VN-drugsbestrijdingbureau er een andere mening op na te houden. In een rapport van maart 2007 staat te lezen dat de papaverproductie met 59% toegenomen is sinds 2005. Dit zou grotendeels te wijten zijn aan de grootschalige oogsten in Helmand.
Enerzijds is het UNODC positief over de verwachte daling in het noorden en het centrum van het land. Anderzijds voorspelt het een forse stijging in het door de Taliban gedomineerde Zuid-Afghanistan, meer bepaald in de provincies Helmand, Uruzgan en Kandahar.

Oplossing


Op de lange termijn moet gewerkt worden aan alternatieven voor papaverteelt zodat de boeren een legaal inkomen kunnen verdienen. Het UNODC stelt dat democratie en economische ontwikkeling verder gestimuleerd moeten worden.
Volgens het rapport kan het opiumprobleem slechts opgelost worden als de invloed van de Taliban, die hun opstand financieren met opiumwinsten, afneemt in Zuid-Afghanistan. De Taliban en de opiumproductie moeten samen aangepakt worden.
Een rapport van de Wereldbank in 2006 wees er echter op dat de bestrijding van de papaverteelt juist in de kaart speelt van de opstand, omdat het met name arme boeren zijn die erdoor getroffen worden terwijl de rijke plantage-eigenaars zich met corruptie weten te vrijwaren. Dat rapport pleitte dan ook eerst voor minimale ontwikkeling voordat het probleem van de opiumproductie constructief aangepakt kan worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift