Nederlagen Taliban helpen poliocampagne in Pakistan vooruit

In oktober waren bijna alle kinderen in de Pakistaanse Swatvallei gevaccineerd tegen polio (kinderverlamming). De voorbije 20 maanden lukte dat niet door het verzet van de toen oppermachtige Taliban. Maar andere islamitische hardliners nemen de campagne van de verdreven rebellen tegen het levensreddende vaccin over.
“De Taliban hebben mijn zoon kreupel gemaakt”, zegt Mohammad Hakim, de vader van de tweejarige Mohammad Ibrahim bij wie op 25 oktober polio werd vastgesteld. Ibrahim leeft met zijn familie in Koza Banda, een klein dorpje in de Swatvallei.

Het district Swat was van januari 2007 tot mei dit jaar onder controle van de Pakistaanse Taliban. Sinds februari 2008 lieten de islamistische strijders geen poliovaccinaties meer toe in het gebied. Volgens hen maakt het vaccin jongens impotent en steriel. Door het uitblijven van de vaccinaties werden dit jaar in Swat al achttien gevallen van polio gemeld.  

De macht van de Taliban in de Swatvallei werd dit jaar gebroken door een grootscheeps militair offensief. In juli konden daardoor de poliovaccinaties hernomen worden. In oktober was volgens de overheid 99,3 procent van de kinderen ingeënt.

Onvruchtbaarheid



Maar in het noordwesten van Pakistan blijven sommige conservatieve geestelijken campagne voeren tegen de vaccinaties. Volgens hen mengen de Verenigde Staten in de vaccins ingrediënten die onvruchtbaarheid veroorzaken. Plaatselijke geestelijken hebben al sinds 1995 herhaaldelijke besluiten uitgevaardigd die ouders ervan moeten weerhouden hun kinderen te laten vaccineren. “Poliocampagnes toelaten misnoegt de Almachtige”, stelde gebedsleider Umar Hadi uit de buurt van de stad Peshawar onlangs.

Niet alle geestelijken zijn het daarmee eens. “Het is de verantwoordelijkheid en de religieuze plicht van ouders om hun kinderen te laten vaccineren tegen alle ziekten. Wie weigert, brengt zijn of haar eigen kinderen schade toe”, oordeelde Maulana Akhtar Shah, een geestelijke uit het Talibanbolwerk Zuid-Waziristan in augustus vorig jaar.

Maar de tegenstanders laten hun vuisten spreken als hun argumenten geen effect hebben. Vorig jaar moest de federale overheid de vaccinatie in Bajaur stopzetten nadat gewapende mannen er leden van vaccinatieteams in elkaar hadden geslagen. In mei 2007 werd er zelfs een hoge ambtenaar uit de regio vermoord op weg naar een vergadering in Bajaur die te maken had met polio. Ook in Bajaur hadden de Taliban het lang voor het zeggen.

De voorbije twintig jaar zijn wereldwijd meer dan een miljard kinderen gevaccineerd tegen polio. Daardoor kon de ziekte bijna uitgeroeid worden. Er zijn nog altijd broeihaarden van kinderverlamming in Nigeria, India, Pakistan en Afghanistan. In Pakistan werden vorig jaar 117 gevallen gemeld. Een groot deel daarvan kwam uit door de Taliban gecontroleerde regio’s in het noordwesten van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.