Nederland krijgt eigen Millenniumdoelstellingen

Nederland krijgt binnenkort een eigen variant op de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dat bleek zondag in Amsterdam tijdens een forumdiscussie met bezoekers van het recent afgesloten Wereld Sociaal Forum (WSF) in Bamako (Mali) en Caracas (Venezuela).

Het platform Nieuwe Dialoog, een netwerk van maatschappelijke organisaties en initiatiefnemer van het Nederlands Sociaal Forum (NSF), legt momenteel de laatste hand aan de Nederlandse doelstellingen, zei Sylvia Borren, directeur van ontwikkelingsorganisatie Novib. In het document is onder meer aandacht voor duurzaamheid, genderkwesties en de kloof tussen arm en rijk.

In de Millenniumdoelstellingen van de VN wordt onder meer gestreefd halvering van armoede en honger, gelijke rechten voor beide geslachten en een duurzaam milieubeleid voor 2015.

Het Wereld Sociaal Forum ontstond in 2001 als tegenhanger van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos en trekt vooral vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Centraal op het forum staat het uitwisselen van ideeën over alternatieven voor het neoliberale economische model. Activisten vinden dat de ondernemers en wereldleiders die op het WEF-bijeenkomen, te weinig oog hebben voor ontwikkeling en de armoede in de wereld.

De beweging van de sociale fora maakt een wereldwijde groei door. Het eerste WSF in 2001 in Porto Alegre (Brazili) trok 10.000 mensen. In 2004 lokte het forum in Mumbai (India) meer dan 100.000 bezoekers; vorig jaar kwamen er 150.000 mensen naar de vijfde wereldwijde editie het WSF in Porto Alegre. Sinds 2001 werden wereldwijd vijfhonderd regionale of thematische sociale fora belegd. We hadden niet verwacht dat het sociaal forum zoveel smoel zou krijgen, aldus Borren. Daaruit blijkt dat er veel mensen zijn die willen werken aan een andere wereld.

De fora worden ook diverser. Pim Verhallen van de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO maakte bekend dat zijn organisatie helpt bij de oprichting van een Palestijns Sociaal Forum. Bij de voorbereiding van dat forum zijn tien Palestijnse organisaties betrokken. Het WSF-model is heel geschikt om groepen bij elkaar te brengen en wat te doen aan de spanningen in de regio, zei Verhallen.

Het WSF vindt dit jaar voor het eerst op drie locaties plaatst. In januari werden fora gehouden in Bamako en Caracas. Eind maart begint in Karachi (Pakistan) de Aziatische editie.

In Afrika, waar de sociale beweging anders dan in Latijns-Amerika nog in de kinderschoenen staat, was de opkomst laag zei Stefan Verwer van mediastichting Lokaal Mondiaal. Hij was aanwezig bij het forum in Bamako. Toch is het belangrijk dat de sociale beweging daar groeit, als tegenbeweging tegen het neoliberale beleid waar Afrika mee wordt geconfronteerd. De opkomst bij het eerste Afrikaanse WSF in Mali was laag met 5.000 tot 10.000 bezoekers, maar toch is dat al aanzienlijk meer dan bij het eerder gehouden Afrikaans Sociaal Forum. Dat trok maar 1.000 bezoekers.

Een van de hoofdthema’s op het forum in Bamako was de migratieproblematiek. Dat thema moet ook op het Nederlands Sociaal Forum, dat in mei in Nijmegen wordt gehouden, een belangrijke rol spelen, vonden diverse bezoekers van de bijeenkomst. Aandacht voor het migratievraagstuk is in overeenstemming met de ‘geest’ van Bamako, aldus Peter Custers van XminY. Daarnaast zijn volgens hem eerlijke handel en de schuldenproblematiek twee Bamako-themas die ook op het Nederlands Sociaal Forum moeten doorwerken. Als het gaat om de vraag wat wij kunnen betekenen voor de strijd in Afrika, dan zijn die twee kwesties van groot belang.

Maatschappelijke organisaties in Nederland kennen elkaar niet goed genoeg, zei Borren, en het NSF kan daar iets aan veranderen. Of het nu gaat om gevestigde organisaties als Novib, autonomen of de Raad van Kerken, we streven allemaal naar hetzelfde: een rechtvaardige wereld.

Anja Jongbloed van de vakfederatie FNV pleitte voor een actievere rol van de vakbeweging bij het NSF. Als het gaat om het leggen van contacten met andere organisaties, dan kan er bij de vakbeweging nog veel verbeterd worden. De FNV ziet zichzelf nu meer dan in het verleden als onderdeel van de sociale beweging. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.