Nederland test fietspad als zonnepaneel

Nederland experimenteert met een nieuw fietspad dat als zonnepaneel functioneert. De energie van de “SolaRoad” kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties en huishoudens.

SolaRoad, een project van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO, bestaat uit betonnen elementen die voorzien zijn van zonnecellen met een dikke glazen toplaag. Vooral die toplaag met nog verfijnd worden, omdat ze dezelfde eigenschappen moet krijgen als het normale wegdek op het vlak van rijgemak en veiligheid.

Een eerste proefproject is gepland in Krommenie, een dorpje ten noorden van Amsterdam. Tegen eind volgend jaar moet de eerste energie daar opgewekt worden. TNO krijgt daarvoor de steun van de provincie Noord-Holland, het energiebedrijf Imtech en Ooms Wegentechniek, een bedrijf dat al ervaring heeft met de opwekking van energie uit asfalt. Het Road Energy System van het bedrijf slaat in de zomer de hitte van het asfalt op in een buizensysteem.

Door de oppervlakte van wegen ook aan te wenden voor zonne-energie, wordt een enorm potentieel aangeboord: het totale Nederlandse wegennet is ongeveer 137.000 kilometer lang, en de verwachte opbrengst schommelt rond de 50 kWh per vierkante meter per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift