“Nederzettingen houden Palestijnen in wurggreep” (EU)

Er sluipt steeds meer nervositeit in de relatie tussen Israël en de EU. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich bezorgd over een “ongewoon harde verklaring” van de Europese Commissie over de nederzettingspolitiek van Israël.
Met zijn nederzettingspolitiek maakt Israël de Palestijnen steeds afhankelijker van buitenlandse hulp. Dat zegt de Europese Commissie. Volgens een nieuw VN-rapport heeft Israël de druk op de Westelijke Jordaanoever opgevoerd de laatste maanden.

De Europese Commissie zegt dat de Israëlische nederzettingspolitiek de Palestijnse economie in een wurggreep houdt en de Palestijnen steeds afhankelijker maakt van buitenlandse hulp. “Het zijn de Europese belastingbetalers die het meeste betalen voor deze afhankelijkheid”, zei de Commissie vorige week. Het  Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ervoer de Europese verklaring als “ongewoon hard”.

Volgens de Europese Commissie wordt de economische groei van de Palestijnen geremd door de onteigening van vruchtbare Palestijnse gronden, de bypasswegen die enkel voor kolonisten toegankelijk zijn en de honderden militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) wordt jaarlijks 509 miljoen dollar uitgegeven aan het onderhoud van die wegen en controleposten. Langs de bypasswegen moeten de kolonisten makkelijker en sneller naar Israël kunnen, de checkpoints moeten ze beveiligen.

40 procent ingenomen



De Westelijke Jordaanoever is volgens internationaal recht Palestijns gebied. In een rapport dat in juni verscheen, stelt het OCHA dat de Israëli’s bijna 30 procent van de Westoever onteigend hebben voor militaire zones en natuurgebieden. Met de meer dan honderd illegale nederzettingen erbij – ongeveer een half miljoen kolonisten woont in Oost-Jeruzalem en op de Westoever – is ongeveer 40 procent van het grondgebied ingenomen door Israël.

De Westelijke Jordaanoever is opgesplitst in zone A, onder Palestijnse controle, zone B, onder gedeelde Israëlische militaire en Palestijnse burgerlijke controle, en zone C, die helemaal onder Israëlische controle valt.

Palestijnen raken grond kwijt en kunnen hun landbouwvelden moeilijk bereiken, zegt het OCHA. Vaak krijgen ze van Israël geen vergunning om te bouwen in zones B en C. Ze bouwen daarom zonder vergunning. Dat verhoogt het risico dat ze uit hun huis worden gezet en het Israëlische leger hun huis vernietigt. Ook water- en elektriciteitsaansluitingen verlopen moeizaam.

Toegenomen beperkingen



Het OCHA zegt dat de beperkingen in de Jordaanvallei en de zones rond Betlehem en Hebron zijn toegenomen de laatste maanden. Vooral de herders- en boerengemeenschappen die in gebieden wonen die Israël tot militaire zone heeft uitgeroepen, hebben het moeilijk. Veel van hun weilanden moesten wijken voor de uitbreiding van de nederzettingen en nu dreigen ze ook hun huizen te verliezen.

In mei alleen al kregen ongeveer 300 Palestijnen, waaronder 170 kinderen, het bevel hun huis te verlaten.

Veel landbouwers moesten hun veestapel verkleinen, zegt Osama Jarrer van het Palestijnse ministerie van Landbouw. “Doordat honderden landbouwers in dezelfde situatie zitten, is er nu een overschot aan vee, dus moeten ze verkopen aan een lage prijs. Zelfs wanneer ze alles verkopen om hun bedrijf te stoppen, kan meer dan de helft zijn voeder en schulden niet betalen.”

De situatie van drieduizend landbouwers in Hebron, en van de dertigduizend mensen die van hen afhangen, is nog verergerd door de stijging van de internationale voederprijzen en door het watertekort. Het watertekort is een gevolg van een ongelijke verdeling van het water tussen Palestijnen en kolonisten en een droogte die het Midden-Oosten al enkele jaren in haar greep houdt.

Ontmanteling van nederzettingen



De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak kondigde twee weken geleden aan dat zijn land op korte termijn 23 nederzettingen op de Westoever zou ontmantelen. Het gaat om een klein aantal caravans, die vaak geen water- en elektriciteitsaansluiting hebben en er volgens de Israëlische wet illegaal staan.

Een van die nederzettingen is Migron, vlakbij Ramallah. De Israëlische rechtenorganisatie Vrede Nu dwong de ontmanteling af via het Hooggrechtshof. Maar de Israëlische overheid vroeg de evacuatie nog een jaar uit te stellen. De vijftig gezinnen worden naar nieuwe huizen in het vlakbij gelegen nederzetting Adam overgebracht, niet meer dan een herschikking van de cijfers dus.

Daarbovenop gaf Barak vorige maand toestemming voor de bouw van de eerste 200 van 1450 nieuwe woningen in Adam.

Volgens Vrede Nu bouwt Israël 73.300 illegale woningen op de Westelijke Jordaanoever.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.