Neen aan de privatisering van het water!

Gisteren, maandag, werd Ecuador onder de voet gelopen door een nationale manifestatie van de Conaie, de nationale koepel van inheemse organisaties. Die protesteerde tegen de nieuwe waterwet die in het parlement in behandeling is. Volgens de indianen komt die wet neer op een verhulde maar verregaande privatisering van de toegang tot water.
  • Alma De Walsche De wet komt neer op een verhulde maar verregaande privatisering van de toegang tot water. Alma De Walsche
Op verschillende plaatsen in het land werd de Panamericana, de centrale noord-zuid verkeersas, lamgelegd door wegblokkades en versperringen. Hier en daar kwam het tot hevige confrontaties tussen de manifestanten en de politie, die met pantserwagens de wegen weer vrij probeerden te maken. Rond vier uur in de namiddag werd de aftocht geblazen, na een tussenkomst van de gouverneur van Cotopaxi, Ramiro Vela.
Die kwam met de boodschap dat de regering bereid was te onderhandelen met de Conaie.  Marlón Santi, nationale voorzitter van de inheemse koepel, besloot daarop de manifestatie op te schorten. Vandaag, maandag, om 10 u plaatselijke tijd, zal de regering afgevaardigden van de Conaie ontvangen voor overleg. In zijn wekelijks tv-programma Enlace van vorige zaterdag liet president Correa al weten dat hij niet wil onderhandelen terwijl er geprotesteerd wordt. De Confeniae, de koepel van Amazone-indianen, besloot door te gaan met de actie en liet weten niet bereid te zijn tot dialoog. 

Water is een mensenrecht


De nieuwe grondwet, die een jaar geleden met een grote meerderheid werd goedgekeurd, verbiedt de privatisering van het water en stelt dat water een publiek goed is, en dat voorrang moet gegeven worden aan menselijk gebruik, voedselsoevereiniteit en ecosysteemdiensten.
Volgens de Conaie staat het wetsvoorstel dat deze dagen in het parlement bediscussieerd wordt, haaks op de formuleringen van de grondwet. Het erkent wel het principe van niet-privatisering, maar bevat vage formuleringen in enkele paragrafen, die prioriteit geven voor watergebruik aan economische belangen en industriële activiteiten, zoals de hydro-elektriciteitsprojecten en de mijnbouw.  In een manifest “De tien hoofdzonden van het ontwerp van waterwet” wijzen ze op de talrijke contradicties tussen de concrete wetsartikelen en de principes in de grondwet.
De grondwet erkent ook het water als een strategische sector. De nieuwe wet op Publieke Veiligheid, die enkele weken geleden werd goedgekeurd, stelt dat in situaties waarin de veiligheid bedreigd wordt – bij sociale protesten tegen het beleid van ontginning van natuurlijke rijkdommen zoals mijnbouw, privé hydro-elektriciteitsprojecten, petroleumexploitatie- de minister van Defensie kan besluiten om militairen in te zetten. Ook die contradictie wordt in het manifest van de Conaie aangeklaagd.

Ontwikkeling op nieuwe sporen?


Over de moeilijke relatie tussen president Correa en de sociale organisaties gaat ook het artikel “Ecuador 2025: het postneoliberale tijdperk ” in het nieuwste MO*-nummer dat morgen van de pers rolt.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.