Negen keer minder besmettingen door meningitis in Nigeria

Dit jaar werden negen keer minder Nigerianen besmet met meningitis. Dat blijkt uit de cijfers van National Emergency Management Agency (NEMA). Het dodental is sinds 2009 wel gestegen met vijf procent.
De jaarlijkse meningitiscrisis besmette dit jaar 1.500 bewoners in Nigeria. Vorig jaar werden 13.300 bewoners geïnfecteerd, dat is negen keer zoveel als nu. Het was toen de zwaarste epidemie in veertien jaar. In 1996 werden maar liefst 100.000 West-Afrikanen geïnfecteerd, waarvan 10.000 het leven lieten.
Tijdens de drie warmste maanden stierf vorig jaar acht procent van de gevallen en dit jaar dertien procent, of 156 Nigerianen. Het zwaarst getroffen gebied was het noordoosten van het land, waar één derde van de doden in de staten Bauchi, Gombe, Adamawa, Yobe, Borno en Taraba vielen.

Buiten slapen


Meningitis of hersenvliesontsteking is zeer overdraagbaar via niezen, hoesten of kussen en vooral kinderen zijn er vatbaar voor. Het wordt sneller verspreid op plaatsen waar het zeer druk of warm is.  
“Wij moeten buiten slapen omdat het binnen ondraaglijk warm is”, zegt een bewoner van Yobe. “Binnen slapen verhoogd de kans op besmetting door meningitis. De meeste families slapen op hun balkon of gewoon voor hun huis.” 

African Meningitis Belt


Nigeria bevindt zich in het centrum van de African Meningitis Belt, die in de Sub-Sahara van Afrika ligt. In deze streek bevinden zich de meest getroffen landen door meningitis. Ook Malaria is hier veelvoorkomend. In Nigeria woont liefst 30 procent van de hele bevolking van de 21 landen uit de meningitisriem.
De streek kent een zeer warm klimaat en is daarom vatbaarder voor ziektes. Vooral tijdens de droge maanden tussen december en juni wordt meningitis makkelijker overgedragen. In maart en april bereikt de verspreiding een piekmoment. 
Volgens de World Health Organization (WHO) is Burkina Faso één van de meest getroffen landen in de regio met 2.520 besmettingen en 328 doden. Chad telde 1.282 geïnfecteerde en 130 doden. De Nigeriaanse gezondheidsautoriteit zag dit als een waarschuwing en greep daarom in.

Vaccinaties


Begin deze maand verspreidde de regering van Nigeria 370.000 vaccinaties in het noordelijke deel van het land. De bevolking werd gevraagd om in goed geventileerde ruimtes te blijven om verspreiding te minimaliseren.
De European Commission Humanitarian Aid (ECHO), de medische expert van West-Afrika, verzamelde, na de fameuze meningitisuitbraak van vorig jaar, 4,5 miljoen euro voor vaccinaties. Gebaseerd op de huidige bedreiging, wordt voor dit jaar bijna 300.000 euro vrijgegeven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2388  proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift