Nelson Mandela (1918 - 2013)

“Mede-Zuid-Afrikanen, onze geliefde Nelson Mandela, de stichtende president van onze democratische natie is overleden”, zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma tijdens een televisietoespraak op vijf december. Het 95-jarige icoon van de anti-apartheidsbeweging, Nelson Mandela, stierf donderdag in Johannesburg na een langdurige ziekte. Als in memoriam bundelden we een aantal artikels over de voormalige Zuid-Afrikaanse president die we op deze website en in het magazine publiceerden.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over de Nelson Mandela te lezen.

In Mandela se voetspore
In MO*magazine van september 2013 verscheen het essay In Mandela se voetspore, van Afrikakenner Stefaan Anrys: “Ik wil terug naar Zuid-Afrika. Om voor mezelf uit te maken wat Nelson Mandela heeft betekend. En omdat ik nooit zijn huis, geboortedorp of schuiloorden heb gezien. Misschien neem ik wel toeristen mee. In het spoor van Nelson Mandela. Zou dat niet aanslaan?”

Free Nelson Mandela
Een persoonlijk afscheid van Mandela met een omweg langs de dichter Sandile Dikeni. ‘Zal je bij me blijven / als ik geen halleluja’s meer heb / voor jouw naam’, schreef Dikeni meer dan een decennium geleden. Daarmee verwees hij niet naar Mandela, maar naar de naamloze doden van de strijd tegen apartheid. Mandela zelf is al bij leven de meest betreurde dode van het jaar.

Vijf redenen om stil te staan bij de dood van Mandela
Op 5 december overleed Nelson Mandela. Hoewel zijn strijd al lang gestreden was, is zijn overlijden een goede aanleiding om zijn nalatenschap (nog eens) onder de aandacht te brengen.

Iedereen houdt van Mandela, maar waarom?
De toestroom van Syrische vluchtelingen doet de Jordaanse voedsel- en huurprijzen en de werkloosheid stijgen. En dat zorgt voor toenemende zorgen, zowel bij de gastgemeenschap en de vluchtelingen. Brenda Stoter Boscolo sprak in Jordanië met Syrische vluchtelingen die mentaal en economisch hun Jordaanse dagen proberen door te komen.

Mandela is overleden. Maar dat had je waarschijnlijk ergens anders al gelezen.
Mandela is overleden, maar dat had je waarschijnlijk ergens anders al gelezen. Ik weet alleszins dat wij het ergens anders hebben gelezen. Een blogpost over Mandela, Sinterklaas en de grootste massa mensen ooit.

Wereldblog: Stefaan Anrys over Nelson Mandela
Stefaan Anrys is voormalig MO*journalist en Afrikakenner. Op zijn Wereldblog schreef hij enkele blogberichten over Nelson Mandela.

Vijf uitdagingen voor Zuid-Afrika na Mandela
Zuid-Afrika staat voor een week van rouwen en afscheid nemen van Nelson Mandela. Maar het staat ook voor een gigantische opdracht om een toekomst te bouwen voor het land en de hele bevolking. Tijd om de blik over de horizon van de staatsbegrafenis te richten, en te kijken naar de grote uitdagingen van de regenboognatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift