Nepal federale staat; protesten houden aan

Nepal wordt een federale in plaats van een gecentraliseerde staat. De Nepalese premier is tot die beslissing gedwongen na een opstand van de bevolking van de Nepalese laagvlakten, de voorbije twaalf dagen. Maar daarmee zijn de protesten nog niet afgelopen.
Het “nieuwe Nepal” zal een federale staat worden en zal meer kiesarrondissementen omvatten om de recente bevolkingstoename te weerspiegelen, kondigde premier Girija Prasad Koirala woensdag (31 januari) aan in een televisietoespraak.
Momenteel maakt het Terai-volk van de Nepalese laagvlakten in het zuiden 36 procent van de bevolking uit. In recente parlementen konden ze slechts aanspraak maken op 15 procent van de zetels. Ook vrouwen, inheemse groepen en dalits (de zogenaamde onaanraakbaren) zijn ‘uitgesloten’ groepen in Nepal.
“We werken aan een nieuwe staatsstructuur, waarin mensen van alle rassen, kasten en regio’s vertegenwoordigd zullen zijn. Ze zullen allemaal hun verantwoordelijkheid krijgen in de opbouw van de natie”, zei Koirala. Hij gaf zijn minster van Binnenlandse Zaken de opdracht om met de protesterende Terai-bevolking te overleggen.

Toespraak verbrand


De kans is klein dat de retoriek de protesterende laagvlaktebevolking en de andere uitgesloten Nepalezen tevreden stemt.
Groepen die drie inheemse bevolkingsgroepen vertegenwoordigen hebben vanaf gisteren (31 januari) een driedaagse staking afgekondigd in de oostelijke heuvels om hun eisen tot etnische autonomie en het recht op zelfbestuur kracht bij te zetten.
Activisten van politieke partijen in de Terai hebben Koirala’s toespraak verbrand, rapporteert de Nepalese krant The Himalayan Times vandaag (1 februari). “Zeggen dat kiesdistricten gebaseerd zullen zijn op bevolkingstoename is niet meer dan een poging om de Terai te misleiden”, zo citeert de krant Bhagya Nath Gupta van het Forum van de Rechten van het Terai-volk, de organisatie die de protesten aanvoert.

Uitgaansverbod


Woensdagavond doodden activisten naar verluidt een politieman nadat ze een politiepost in de buurt van de zuidoostelijke stad Biratnagar bestormden. Bij de tegenaanval van de politie zou een activist zijn gedood. In Biratnagar gold een uitgaansverbod sinds dinsdagnamiddag, toen een activist werd gedood tijdens een treffen met de politie.
“Ik verzeker u dat er geen verkiezing zal zijn zolang de kwestie van de Terai niet is opgelost. Deze beweging zal niet gestopt worden. Wij allemaal die hier wonen (in Kathmandu, IPS) zullen naar de Terai gaan om de zaak te steunen”, zegt Vijay Kant Karna, voorzitter van JAGHRIT Nepal, een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de rechten van het Terai-volk.
Volgens Karna willen de activisten een federale staat waarin op financiën, buitenlands beleid en defensie na alle bevoegdheden overgedragen worden aan deelstaten. “We willen een federaal systeem waarin alle etnische groepen hun deelstaten op hun eigen manier kunnen opbouwen”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.