Nepal kan migranten niet tegenhouden

Zes jaar geleden vertrok Shantimaya Dong Tamang (23) naar Koeweit om illegaal als huishoudster te gaan werken. Ze liet zich overhalen door verhalen over een goed salaris en zelfstandigheid. Deze maand kwam ze verlamd, op een brancard terug.

Shantimaya raakte binnen een jaar na haar aankomst in Koeweit verlamd door een val. “Functionarissen van de Nepalese ambassade in Koeweit zeggen dat ze in een ziekenhuis gevonden is en dat ze niet kon zien, praten en bewegen”, zegt Tej Bahadur Tamang, de vader van Shantimaya, een landarbeider uit Makwanpur.

“Ze is vanaf de vijfde verdieping naar beneden gevallen, vanuit het huis van haar werkgever. Niemand weet wat er precies gebeurd is. Probeerde ze te ontsnappen? Is ze geduwd? Alleen mijn dochter weet het, maar zij kan niet praten.”

Shantimaya ligt nu in het Patan Ziekenhuis in de Kathmanduvallei. Ze wordt kunstmatig gevoed en draagt luiers.

Illegale migratie

Shantimaya lag bijna vijf jaar in het Farwaniya Ziekenhuis in Koeweit, omdat het niet mogelijk bleek eerder haar identiteit te achterhalen. Uiteindelijk wisten ambassademedewerkers en het netwerk van Nepalese migranten haar familie te vinden in Nepal.

Kani Sherpa, een andere Nepalese huishoudster, kwam onder soortgelijke mysterieuze omstandigheden om het leven. Volgens haar werkgever viel Kani van een bovenverdieping naar beneden. Haar familie beweert echter dat ze verkracht en vermoord is.
 
Woede over de behandeling van Nepalese huishoudsters in het buitenland, leidde ertoe dat de Nepalese regering vrouwen verbood dit werk nog langer te doen. Vorig jaar werd het verbod echter opgeheven, omdat de illegale migratie toenam en vrouwen slachtoffer werden van mensenhandelaars.
 
“Armoede en werkloosheid dwingen vrouwen om werk te zoeken in het buitenland, ook nu de maoïstische opstand, die veel vrouwen naar het buitenland dreef, voorbij is”, zegt Bijaya Rai Shrestha, directeur van Pourakhi, een nonprofitorganisatie die hulpt biedt aan migranten.
 
Ook geweld in de thuissituatie in Nepal zet vrouwen ertoe aan werk te zoeken in het buitenland, zegt Shrestha. 

Minder armoede

Volgens het departement voor Buitenlandse Werkgelegenheid van het ministerie van Arbeid, vertrokken 254.716 mensen in het fiscale jaar 2010-2011 naar het buitenland om werk te zoeken. Onder de migranten bevonden zicht 10.416 vrouwen.

Uit een studie van de Wereldbank die in juni werd gepubliceerd, blijkt dat Nepalese migranten in het fiscale jaar 2009-2010 zo’n 1,6 miljard euro naar huis stuurden. Econoom Hisanobu Shishido van de Wereldbank wijst op de positieve en negatieve kanten van de migratie. Het geld dat de migranten naar huis sturen, heeft geholpen de armoede te verminderen van 42 naar 31 procent. De kloof tussen arm en rijk werd kleiner en kinderen van migranten krijgen nu beter onderwijs en betere gezondheidszorg.

De negatieve kant van de migratie is dat gezinnen gescheiden worden en dat er sprake is van misbruik en mensenhandel. Ook zijn er minder mensen voor werk in eigen land beschikbaar.

Geen hulp

Tussen 2008 en 2010 pleegden vijftien Nepalese huishoudsters in Libanon suïcide, zegt Sthaneshwar Devkota, directeur van het Bestuur voor Promotie van Buitenlandse Werkgelegenheid, een overheidsinstelling. “Omdat de vrouwen meestal analfabeet en onwetend zijn, worden ze vaak bedrogen. Hoewel een visum gratis is, rommelen veel bureaus daarmee.”
 
“Omdat Libanon een verboden bestemming is, worden vrouwen vaak via India naar Libanon  gestuurd. Zo’n omweg vergroot het risico dat ze slachtoffer worden van vrouwenhandel.”

Volgens het ministerie van Arbeid zijn er tussen 30.000 en 40.000 Nepalese huishoudsters in de Golfregio. Pourakhi schat dat aantal echter op meer dan 300.000. De meeste migranten hebben geen geldige papieren. Als zij in de problemen komen, is het heel moeilijk om hulp te krijgen.

Minimumloon

Vanwege de politieke instabiliteit is het voor Nepal moeilijk om de migrantenproblemen aan te pakken. Deze zomer werden echter overeenkomsten getekend met vier grote landen in de Golf waar veel Nepalezen werken: Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Er zijn onder meer afspraken gemaakt over een minimumloon en de verblijfomstandigheden. Zo heeft een huishoudster recht op een eigen kamer en moet ze minstens eenmaal per week in de gelegenheid gesteld worden contact te hebben met familie of de ambassade. 
 
Werkgevers moeten kunnen bewijzen dat ze het minimumloon betalen dat er geen klachten over hen zijn ingediend.

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/housemaid.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.