Nepal verstrengt adoptieregels na internationale kritiek

Na een moratorium van ruim een jaar heeft de Nepal internationale adoptie weer mogelijk gemaakt, maar onder strengere voorwaarden. Kinderrechtenorganisaties hadden eerder strenge kritiek op de adoptiepraktijken in Nepal, waarbij soms kinderen zonder toestemming van bij hun ouders werden weggehaald.
Na herhaalde klachten over misbruiken besloot Nepal in juni 2007 alle internationale adoptieprocedures stop te zetten. Het gevolg was dat 442 families aan een procedureslag begonnen om hun adoptiekind toch te mogen laten overkomen. De toekomstige ouders kwamen naar Kathmandu en schakelden organisaties als “Nchild” en “Adoption Nepal” in om de deuren van senatoren en ministers plat te lopen.

Onder druk van de Verenigde Staten en Europese regeringen besloot Nepal uiteindelijk internationale adoptie opnieuw toe te laten, maar onder strengere voorwaarden. Het bevoegde ministerie publiceerde eerder deze maand een lijst met 38 weeshuizen die adoptiezaken mogen afhandelen. Tegelijk werden een beperkt aantal internationale agentschappen geregistreerd die aanvragen mogen doen.

Het ministerie heeft ook een centrale toezichtcommissie opgericht die over de adoptiegevallen moet oordelen. “Deze centrale autoriteit zal het internationale adoptieproces vergemakkelijken”, zegt juridisch overheidsadviseur Prakash Kumar Adhikari. “Zij moet ook beslissen welke kinderen bij welke toekomstige ouders komen, niet de weeshuizen zelf.”

Het is de bedoeling dat buitenlandse adoptieouders eerst een geregistreerd agentschap in hun eigen land benaderen, dat vervolgens contact zoekt met de overheidscommissie. Volgens de overheid moet het hele proces transparanter worden, omdat het niet langer de weeshuizen zijn die beslissen over individuele gevallen.

Valse wezen



Eerder deze maand verscheen een kritisch rapport van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef en de mensenrechtenorganisatie Terre des Hommes. Volgens de onderzoekers horen de meeste wezen in de Nepalese weeshuizen daar niet thuis omdat hun biologische ouders nog leven. De ouders zijn meestal niet correct ingelicht over de adoptieprocedure. Er zijn ook gevallen bekend van oplichters die zich voordoen als vertegenwoordigers van een weeshuis die aan de haal gaan met baby’s van ouders die hun kind helemaal niet willen afstaan voor adoptie.

Slechts vier procent van de adoptie in Nepal gebeurt in eigen land, aldus het rapport, en vaak worden broers en zussen, zelfs tweelingen, uit elkaar gehaald om ze gemakkelijker kwijt te raken op de adoptiemarkt. Van enige psychosociale begeleiding is geen sprake. “Kinderen moeten het recht hebben om op te groeien in hun eigen land, met hun eigen taal en cultuur”, zegt Gillian Mellsop van Unicef in Nepal.

Volgens het rapport “Adopting the Rights of a Child”, was in Nepal een ware adoptie-industrie ontstaan waarbij winst belangrijker was dan kinderwelzijn. De nieuwe regels zijn een stap vooruit, zeggen de auteurs van het rapport, maar lossen nog niet alle problemen op. Zo blijft het mogelijk om kinderen te adopteren via een ambassade en hebben de weeshuizen nog altijd teveel macht in het adoptieproces.

De vraag naar Nepalese adoptiekinderen is vooral sterk toegenomen in Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Dat gebeurde omdat enkele Latijns-Amerikaanse en Zuidoost-Aziatische landen hun adoptieregels hebben verscherpt. Ook India, een buurland van Nepal, werkt aan een strengere procedure voor adoptie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.