Nepalees parlement is monarchie liever kwijt dan rijk

Een motie van de gematigde Communistische Partij van Nepal (UML) om het land tot een republiek om te vormen haalde zondag bij een speciale zitting van het parlement een meerderheid.
Dat schrijft Nick Meynen, die een jaar doorheen Zuid-Azië trekt als freelance onderzoeker, journalist en reisbegeleider, op het Wereldblog van MO.be.
Nepali Congress, de partij van de Nepalese premier Girija Prasad Koirala, stemde tegen. Een grondwetswijziging vereist een 2/3de meerderheid, die niet gehaald werd. Verkiezingen om die grondwet te wijzigen werden al twee maal uitgesteld. De impasse in het vredesproces wordt door deze stemming enkel groter.
Op 18 september stapten de Maoïsten uit de regering. Naast het direct uitroepen van een republiek eisen de voormalige rebellen een proportioneel stemsysteem. Hun motie daarvoor haalde gisteren (6 november) eveneens een meerderheid, waardoor de regering ze moet bekijken. Ook hier stemde Nepali Congress tegen. Door de hereniging met een afgescheurde fractie is Nepali Congress als grootste partij vastberaden om niet in te binden.

Eenheid zoek


De eenheid binnen de alliantie van zeven partijen die samen het vredesproces vorm geven is meer dan ooit zoek. Het positieve is wel dat de Maoïsten door deze zet het debat van de salons naar het anders halfdode parlement verhuizen. Als de regering alsnog de parlementaire meerderheid zou volgen wordt de democratie nieuw leven ingeblazen, maar die kans lijkt eerder klein.
Tot grote frustratie van zowel India, de Verenigde Naties als het Nepalese volk werd door de aanhoudende discussie nog geen nieuwe datum voor verkiezingen voorgesteld. De 86-jarige zieke premier schoot onlangs ook een voorstel van de VN af om hun mandaat te vergroten. Zelf is hij zwak, overbelast en niet in staat om de zaken onder controle te houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.