Nepalees vredesproces sputtert

Het vredesproces in Nepal, dat in 2006 een einde maakte aan tien jaar burgeroorlog, lijkt nog niet meteen te kunnen worden afgerond. De conflictpartijen zitten elkaar weer volop in de haren.
De sterke Maoïstische partij en zeven andere partijen  zitten samen in de Grondwetgevende Vergadering om aan een nieuwe grondwet te schrijven. Die is voorzien voor mei 2010, maar die deadline is al acht keer herzien sinds de start van de Vergadering in mei 2008.
De deelnemers zijn het oneens over zowat alle belangrijke thema’s in de tekst, van fundamentele rechten over het federale model tot de verdeling van de natuurlijke rijkdommen. Het wordt dus moeilijk om in vier maanden met een nieuwe grondwet op de proppen te komen. Sommigen vrezen zelfs dat het vredesproces tussen de Maoïsten en de andere partijen helemaal uiteenspat voor er een grondwet en verkiezingen komen.

Rebellen


Bovenop de meningsverschillen over de grondwet moet er moet er ook nog een oplossing gevonden worden voor de meer dan 19.000 Maoïstische strijders die in VN-kampen in de bergen leven. Hun integratie in het Nepalese leger blijkt een groot obstakel. Het Nepalese Congres (NC) en de Communistische Partij van Nepal, twee van de grootste bewindspartijen, hebben geëist dat die integratie er komt voor de nieuwe grondwet in mei.
De meeste niet-Maoïstische partijen hebben zich voorlopig verenigd in een front tegen de Maoistische UCPN, die volgens hen anarchie wil om de staat te ondermijnen. De leiders van de partijen dreigden met een revolte als hun eisen niet ingewilligd worden.
Bij de bevolking kan de groeiende animositeit tussen de politieke partijen op weinig begrip rekenen. Ook politieke analisten hebben het moeilijk met de oorlogszuchtige taal van sommige partijleiders. “De drie grote partijen zouden moeten samenwerken aan de nieuwe grondwet en aan het vredesproces”, zegt politiek analist Krishna Khanal. “Een echte machtsdeling die de Maoïsten bekoort, kan de uitweg zijn. Het hoeft niet per se weer een regering onder de Maoïsten te zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.