Nepalese kinderen kunnen opnieuw veilig naar school

“Niemand is nog afwezig. De kinderen voelen zich opnieuw veilig om van en naar de scholen te wandelen”, zegt Sabita Adhikari, leraar aan de middelbare school in het Nepalese Nilkanta. Sinds de Nepalese maoïstische rebellen en de overheid vredesgesprekken hebben aangeknoopt, zijn de scholen in Nepal er een stuk veiliger op geworden.
“We zien geen gewapende mensen meer in onze dorpen. Dat is een geweldig gevoel dat we in tien jaar tijd niet meer hebben meegemaakt”, zegt Parbati Adhikari, de directeur van de school in Nilkanta. “Leerlingen kunnen nu naar school wandelen zonder angst te moeten hebben om ontvoerd te worden door maoïstische rebellen of door betrokken te raken in schermutselingen tussen de strijdende partijen”, aldus Adhikari. “De meest zichtbare verandering bij onze leerlingen is het wegvallen van de stress en trauma’s.”

Voor de vredesovereenkomst, die in november werd beklonken, waren veel leerlingen bang om de weg van het platteland naar de scholen af te leggen. Ze riskeerden ontvoerd te worden door maoïstische rebellen voor indoctrinatietrainingen of om gedwongen te worden mee te vechten aan de zijde van de People’s Liberation Army (PLA). “Kinderen zijn het meest kwetsbaar”, zegt Sri Ram Aryal, directeur van een lagere school.

In mei riepen de maoïstische rebellen op tot een staakt-het-vuren, toen de Nepalese koning Gyanendra van de macht verdreven werd door honderdduizenden demonstraten. Er kwamen vredesgesprekken op gang met de interimregering die leidden tot een historische vredesovereenkomst en een einde aan het gewapende conflict dat volgens cijfers van de National Human Rights Commission (NHRC) 14.000 Nepalese inwoners het leven kostte. MDG2

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur