Nepalese koning legt waakhond mensenrechten aan de ketting

Koning Gyanandra heeft het orgaan dat toekijkt op de mensenrechten in Nepal bijna volledig vervangen. Nepalese mensenrechtengroepen waarschuwen dat het laatste greintje respect voor de mensenrechten in Nepal nu verdwijnt.
De Nationale Mensenrechtencommissie rapporteert over aanslagen, ontvoeringen, censuurmaatregelen en andere mensenrechtenschendingen in Nepal. Eind vorige week verving koning Gyanendra vier van de vijf leden van het orgaan. “De nieuwe leden zijn stromannen van de koning”, zegt de Nepalese mensenrechtengroep Inhured. Samen met twee zusterorganisaties tekent Inhured verzet aan bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in Genève.

De VN hebben in april een deal gesloten met Gyanendra om meer waarnemers te sturen naar Nepal. Ian Martin, het kersverse hoofd van de VN-missie, zegt dat hij de aanstelling van de nieuwelingen betreurt. “We hebben erop aangedrongen dat de oude ploeg zou blijven. Tevergeefs.”

De Nepalese mensenrechtengroepen vrezen dat het kleine koninkrijk in de Himalaya nog onveiliger wordt. “De vernieuwde mensenrechtencommissie zal politiek misbruikt worden om de mensenrechtenschendingen door het koninklijke regime toe te dekken”, schrijven de activisten in een open brief aan de VN.

Koning Gyanendra stuurde in februari premier Sher Bahadur Deuba de laan uit. Hij schoof het parlement aan de kant en trok alle macht naar zich toe. Eind april hief Gyanendra de noodtoestand op. Maar de willekeurige arrestaties en de censuur houden aan. Sinds het begin van de maoïstische rebellie tegen het koningshuis negen jaar geleden, kostte de burgeroorlog in Nepal aan ongeveer 11.000 mensen het leven. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift