Nepalezen verbannen menstruerende vrouwen

In delen in Nepal worden vrouwen gedwongen om zich te isoleren in een hut of een stal tijdens hun menstruatieperiode. De hindoepraktijk is verboden maar wordt nog op grote schaal toegepast op het platteland.

Volgens het eeuwenoude chaupadi-ritueel, dat nog veelvuldig voorkomt in de midwestelijke regio’s van Nepal, moeten vrouwen tijdens hun zogenaamde “onreine” periode naar buiten verbannen worden om het noodlot af te wenden.

De hindoetraditie komt voor in alle kasten van de regio. Vrouwen die zich verzetten worden slechte oogsten, ziektes of de plotse dood van dieren verweten.

Officieel verboden

Meisjes die voor het eerst menstrueren moeten tot elf dagen in ballingschap leven. Daarna gaan ze elke maand voor vier tot zeven nachten in het hok. Ook de periode na de bevalling, worden sommige vrouwen verplicht om in ballingschap door te brengen.

Sommige rapporten maken melding van chaupadi die leidde tot de dood van vrouwen omdat ze werden aangevallen door wilde dieren of een slangenbeet opliepen. Ook worden vrouwen ziek of lopen het risico om verkracht te worden.

Het Hooggerechtshof heeft in 2005 een officieel verbod uitgesproken over chaupadi maar in de landelijke gebieden blijft de traditie overeind.

In het westelijke Achhamdistrict zou 95 procent van de vrouwen nog maandelijks verbannen worden. Vaak zijn het de vrouwen zelf die hun dochters en schoondochters verplichten om de traditie te volgen.

Nu vrouwenrechtenactivisten recentelijk de praktijk aanklagen, mogen sommige vrouwen in huis verblijven tijdens de menstruatie, al is dat nog steeds in een afgezonderde ruimte.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift