Nergens in EU worden zoveel vrouwen vermoord als in Portugal

In Portugal zijn dit jaar al dertig vrouwen vermoord door hun partner. Geen land in de Europese Unie doet slechter.

  • Mario Quieiroz/IPS Elisabeth Brasil, directeur van het Observatorium voor Vermoorde Vrouwen Mario Quieiroz/IPS

“In verhouding tot de bevolking (10,6 miljoen Portugezen) hebben we het hoogste aantal moorden in de hele EU”, zegt Elisabeth Brasil, directeur van het Observatorium voor Vermoorde Vrouwen (OMA). “Op het vlak van huiselijk geweld algemeen zitten we rond het gemiddelde.”

De laatste tien jaar kreeg de Portugese Vereniging voor Steun aan Slachtoffers van Huiselijk Geweld 76.582 klachten binnen. Negen op tien slachtoffers zijn vrouwen, minstens een op vijf van hen werd al eens slachtoffer van verkrachting.

Weinig straffen

De officiële cijfers onderschatten de werkelijkheid, want het aantal klachten is sinds het begin van de financieel-economische crisis gedaald, zegt Brasil.

Portugal beschikt over geavanceerde wetgeving op het vlak van huiselijk geweld maar die wordt niet goed toegepast, zegt Brasil. “Elk jaar registeren we 20.000 gevallen van huiselijk geweld. Het aantal bestraffingen bedraagt gemiddeld driehonderd per jaar.” Sinds 2009 is elektronische bewaking mogelijk maar het aantal mensen met zo’n armband is niet eens 150.

Slachtoffers krijgen in Portugal te weinig steun, zegt ook het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE), met zetel in het Litouwse Vilnius. Het aantal veroordelingen is in verhouding zeer laag, en de straffen houden zelden iemand tegen, zegt het EIGE.

Iets tussen man en vrouw

Portugal is nog sterk patriarchaal georiënteerd. Er is een zekere tolerantie ten opzichte van huiselijk geweld, het wordt als iets tussen man en vrouw gezien, iets wat morgen opgelost is, zegt Brasil. 

Bij overheid en media vind je niet veel cijfers over huiselijk geweld, zegt Brasil. Daarom probeert het Observatorium voor Vermoorde Vrouwen (OMA) die cijfers boven water te krijgen. “We willen dit fenomeen zichtbaar maken en dringen er daarom bij de overheid op aan alle informatie vrij te geven.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift