Neus voor zaken moet Amazonewoud helpen redden

Vochtinbrengende zeep, biojuwelen en plantaardig leer: milieuactivisten denken dat ze de strijd tegen de ontbossing van het Amazonewoud op de winkelrekken moeten winnen. Vier grote milieuorganisaties zetten de voorbije week in Sao Paulo een ‘Bosmarkt’ op, de eerste Braziliaanse handelsbeurs voor duurzame producten uit het regenwoud.

Als de vraag naar alternatieve producten uit het regenwoud toeneemt, blijven er meer bomen staan, is de redenering. De organisatoren van de Bosmarkt brachten 200 producenten bij elkaar - een verrassend grot aantal. Duizenden potentiële kopers uit Brazilië en het buitenland konden kennis maken met aardigheidjes als zeep uit de noten van murmurupalm, biojuwelen met grillig gevormde zaden van oerwoudplanten en “plantaardig leer” – een nieuwe fabrikaat op basis van natuurlijk rubber.

Veel interesse was er ook voor plaatselijke groepen die ecotoeristen herbergen, ondernemers die noten, honing, allerlei soorten fruit en zelfs kaaimanvlees aanbieden, producenten van natuurlijke cosmetica en geneesmiddelen en verkopers van meubels uit duurzaam hout.

Volgens Luiz Villares van Friends of the Earth-Amazonia, de belangrijkste organisatie achter het initiatief, was de beurs een absoluut commercieel succes. Initiatieven als de Bosmarkt zijn volgens hem dringend nodig - de handel in de meeste duurzame producten “verloopt nog niet gestructureerd, het aanbod zit nog in de beginfase en de consumenten weten nog van niets”.

Voor de handel in hout gaat dat niet op, maar “daar is het probleem dat de vraag naar duurzaam hout groter is dan het aanbod”, zegt Ana Yang, de directeur van de Forest Stewardship Council (FSC) van Brazilië. Het FCS-zegel is het belangrijkste keurmerk voor ecologisch verantwoord geproduceerd hout. Dat beperkte aanbod leidt tot frustraties, en die houden nieuwe potentiële kopers weg, geeft Villares toe.

Milieuorganisaties proberen houtvesters aan te moedigen over te stappen om duurzame productiewijzen, en willen tegelijk de vraag naar verantwoord hout overeind houden. Friends of the Earth heeft een speciale lobbygroep opgezet die bouwfirma’s probeert te overtuigen voor duurzaam geproduceerd hout te kiezen. Greenpeace mikt op de Braziliaanse stadsbesturen. De organisatie heeft al van 17 Braziliaanse steden een engagement losgekregen om voortaan alleen nog legaal gekapt hout te gebruiken. Later wil Greenpeace dan een belofte losweken om alleen hout aan te kopen uit duurzaam beheerde gebieden. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.