Neushoorns vogelvrij in 2010

Vorig jaar werden meer dan driehonderd neushoorns gedood in Zuid-Afrika, waarvan tien ernstig bedreigde zwarte neushoorns. Ook begin dit jaar zijn opnieuw al vijf dieren gestroopt.

De stroperij is in heel Afrika aan een opmars bezig en dreigt de heropleving van de soort in de vorige eeuw teniet te doen. Het hardst getroffen is het wereldberoemde Kruger National Park, de thuis van de grootste populaties witte en zwarte neushoorns. Stropers doodden er vorig jaar 146 van de in totaal 333 gedode neushoorns in Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse overheid probeert het tij te keren met strengere wetten en de arrestatie van 162 stropers in 2010, maar voorlopig zonder resultaat. Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) in Zuid-Afrika zijn de stropers geen geïsoleerde individuen, maar maken ze deel uit van misdaadnetwerken die beschikken over helikopters en nachtkijkers om patrouilles te ontlopen.

“De misdaadsyndicaten in Zuid-Afrika zijn goed georganiseerd en beschikken over geavanceerde technologie”, zegt Joseph Okori van WWF Zuid-Afrika. “Dit zijn geen typische stropers.”

De stroperij wordt gevoed door een hoge vraag naar de hoorn van de dieren, een gegeerd ingrediënt van de traditionele Aziatische geneeskunde en met name in Vietnam. “Enkel een gecoördineerde internationale tangbeweging, aan beide zijden van de smokkelketen, maakt kans om deze crisis te smoren”, zegt Tom Milliken van Traffic, een organisatie die strijdt tegen dierenhandel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.