Neutraal Ziekenfonds Brussel steunt gezondheidszorg Congo

Het Neutraal Ziekenfonds van Brussel biedt gratis gezondheidszorg aan in Kinshasa. Driehonderd leden van het ziekenfonds doen daarvoor maandelijks een gift.
De leden van het Neutraal Ziekenfonds in Brussel kunnen een maandelijkse bijdrage van zestig euro storten voor het MNK-project. Daarmee kunnen vijf Congolezen van eenzelfde familie uit Kinshasa van gezondheidszorg genieten. De leden van het ziekenfonds mogen zelf de families in kwestie uitkiezen.
‘Het project is gelanceerd op 1 juli en is begin dit jaar echt van start gegaan’, zegt Melanie De Roeck, woordvoerster van het Neutraal Ziekenfonds in Brussel. ‘Ondertussen zijn we goed op weg. Nu storten ongeveer 300 mensen maandelijks geld aan MNK. Dat zijn wel meestal Belgen van Congolese afkomst die hun familieleden in Kinshasa willen steunen, maar daaronder bevinden zich ook Belgen die niemand kennen in Congo. Dat ligt echter wel moeilijker.’
De Congolezen van het MNK-project krijgen gratis toegang tot de nodige gezondheidszorg en geneesmiddelen. Bovendien wordt voor het eerst in Congo ook thuisverpleging aangeboden.
Het Neutraal Ziekenfonds van Brussel streeft via dit gezondheidsproject vier doelstellingen na. ‘We willen Congolese families toegang geven tot kwalitatieve gezondheidszorg, solidariteit tussen Congolezen formaliseren, de levensverwachting van onze leden verhogen en een vernieuwend gezondheidsproject ontwikkelen via een pluralistisch en apolitiek organisme’, zegt Camille D’Hulst, directeur-generaal van het Neutraal Ziekenfonds van Brussel.

Armoede en ondervoeding


Momenteel heeft minder dan één procent van de Congolese bevolking toegang tot gezondheidszorg. De gemiddelde levensverwachting in het Democratische Republiek Congo is slechts 38 jaar.
Vooral armoede en ondervoeding vormen een ernstige bedreiging. Voor de gemiddelde Congolese burger zijn gezondheidszorg, behandelingen en geneesmiddelen onbetaalbaar.

Ontstaan


‘Het gezondheidsproject MNK is ontstaan doordat Belgen van Congolese afkomst vroegen om structuur te brengen in de financiering van  gezondheidszorg’, aldus De Roeck. ‘Vroeger ging het geld dat zij opstuurden naar andere basisbehoeften en niet naar gezondheidszorg, die ter plaatse zeer duur is.’
In de toekomst zullen Neutrale Ziekenfondsen uit Wallonië en het Frans Ziekenfonds MGEN zich bij het MNK voegen. Het Neutraal Ziekenfonds is gespecialiseerd in internationale conventies en ontwikkelt humanitaire projecten in Congo, Burundi, Cambodja en Madagaskar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.