Nevelpanter uitgestorven in Taiwan

Na meer dan dertien jaar zoeken naar sporen van de zeldzame nevelpanter in Taiwan besluit een team van wetenschappers dat de soort er is uitgestorven.

  • CC thomas bougher Een nevelpanter in de zoo van Houston. CC thomas bougher

In 1983 werd de Neofelis nebulosa brachyura, de Taiwanese nevelpanter, voor het laatst gezien op het eiland. Nu, na dertien jaar onderzoek met infraroodfoto’s, talloze expedities en lokpogingen, geven wetenschappers de hoop op. “Er is weinig kans dat de nevelpanter nog bestaat in Taiwan”, zegt zoöloog Chiang Po-jen in de krant Taipei Times. “Mogelijk bestaan er nog enkele exemplaren, maar we denken niet dat de soort nog voorkomt in een significante populatie.”

Internationale zoekactie

Chiang en zijn collega Pei Jai-chyi nodigden in 2001 een internationaal team van zoölogen uit om naar de panters te zoeken. Het team was aanvankelijk hoopvol dat ze nog enkele exemplaren van het schuwe dier zouden vinden. Ze plaatsten onder meer 1500 infraroodcamera’s en geurvallen in de bergen van Taiwan, maar konden na dertien jaar onderzoek zelfs geen pootafdruk of haarpluk terugvinden.

De wetenschappers moeten tot hun ontgoocheling besluiten dat de soort is uitgestorven als gevolg van de stroperij en het verlies aan wouden op het eiland. De enige Taiwanese nevelpanter die nu nog bestaat, is een opgezet exemplaar in het Nationaal Museum in Taipei. De Taiwanese dierentuin telt nog twee nevelpanters, maar die zijn van een andere variant. De dieren zijn ingevoerd uit Zuidoost-Azië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift