New York wil derde van taxi's elektrisch tegen 2020

De burgemeester van New York wil dat een derde van de taxi’s in de stad tegen 2020 elektrisch aangedreven zijn. Deze week wordt gestart met de eerste zes exemplaren.

New York startte gisteren (maandag) een testproject in samenwerking met Nissan. Daarvoor werden zes exemplaren van de Nissan Leaf aangepast als taxi. Het testproject moet duidelijk maken hoe de elektrische wagens reageren op het intensieve en vaak harde werk als taxi in een grootstad.

De Leaf heeft met een actieradius van 160 kilometer, theoretisch voldoende voor het gemiddelde van 110 kilometer dat tijdens een gemiddelde schift wordt afgelegd. Maar omdat er grote verschillen in afstand tussen de shifts zijn, zal er naar alle waarschijnlijkheid tijdens de shift herladen moeten worden.

Nissan en andere partners in het project voorzien daarom in extra snelle laadpunten waar de batterij de tussen twee ritten opgeladen kan worden. Maar de vraag is of de taxichauffeurs die kostbare tijd zullen kunnen missen.

“Met het project willen we nagaan of een taxichauffeur de 60 tot 90 minuten laadtijd kan inpassen in zijn dag”, zegt David S. Yassky, voorzitter van de commissie die commercieel privévervoer in de stad regelt, in de krant New York Times. “Eerlijk gezegd is het project even belangrijk als signaal naar andere taxichauffeurs dat het mogelijk is.”

Derde elektrisch

Burgemeester Michael Bloomberg wil dat tegen 2020 een derde van de taxivloot in New York uit elektrische voertuigen bestaat. Elektrische taxi’s kunnen op die manier een belangrijk signaal zijn aan de bevolking, en meer Amerikanen ertoe aanzetten na te denken over brandstofverbruik.

De taxichauffeurs zelf zijn verdeeld over het initiatief. Bij veel chauffeurs is te horen dat ze zich een laadtijd van 30 minuten of meer tijdens de shift niet kunnen veroorloven. Maar de vakbond verwelkomt elk initiatief dat de hoge brandstofkosten kan verminderen, en wijst ook op de voordelen van een verplichte pauze tijdens hun shift. De locatie van het laadstation blijkt cruciaal: in de buurt van een restaurant is ideaal, klinkt het.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift