Ngo’s in Cambodja bang voor regulering

Via een nieuw wetsvoorstel wil de Cambodjaanse regering de ngo’s in het land reguleren. De Verenigde Staten zijn bezorgd, de mensenrechtenorganisaties noemen het voorstel een bedreiging van de burgerlijke vrijheden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Cambodja werkt het voorstel nu uit. Daarna moet de ministerraad haar toestemming geven. Geeft de raad haar fiat, dan worden ngo’s in Cambodja gereguleerd. Ondertussen werken negentig andere landen aan, of hebben al, soortgelijke voorstellen.

Gebundelde krachten

Meer dan 300 lokale en internationale organisaties, waaronder Human Right Watch en Amnesty International, bundelen hun krachten tegen het voorstel. In een mededeling lieten de organisaties weten dat de wet, in de huidige vorm, onaanvaardbaar is en door hen nooit geaccepteerd zal worden. De organisaties uitten drie grote bezwaren tegen de wet. De registratie wordt verplicht en te ingewikkeld, er komt geen mogelijkheid om bij een afwijzing in beroep te gaan en de belangrijkste factoren krijgen in de wet geen duidelijke uitleg. De aankomende veranderingen bedreigen de burgerlijke vrijheden en zullen de activiteiten van de ngo’s sterk inperken, menen de organisaties.

Het zwijgen opleggen

Dat mensenrechtenorganisaties in Cambodja nodig zijn, blijkt ook uit het mensenrechtenrapport van de VS. Dat werd deze maand voorgesteld. In 42 pagina’s drukt de VS haar bezorgdheid uit over de moordende veiligheidsdiensten, de verplichte uitwijzingen en de beperkte vrijheid van de burgers. Ook het wetsvoorstel baart zorgen . ‘Regeringen die niet blij zijn met de commentaar die ze krijgen, zullen de hoek vanwaar de kritiek komt het zwijgen opleggen’ zegt Michael Posner, assistent van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

In Combodja probeert de regering niet alleen de mensenrechtenorganisaties te doen zwijgen, ook de politieke oppositie houdt beter haar mond. ‘Het rechtssysteem in Cambodja werkt niet zo onafhankelijk als het hoort te doen. Rechtzalen worden misbruikt om leden van de oppositie te veroordelen. Een bewijs dat de regering niet openstaat voor commentaar’, zegt Posner.

Een betere samenwerking

Koy Kuong, woordvoerder van de regering, reageerde in the Voice of America Khmer op de tumult. ‘De wet over de ngo’s zal helemaal geen vrijheden inperken, maar de samenwerking tussen de organisaties en de regering verbeteren. Verder zal de interne werking van de ngo’s erop vooruit gaan.’ Ook de commentaren van de VS wees hij van de hand. ‘Over het algemeen gaat het goed met de mensenrechten in Cambodja. Ondanks sommige problemen maken we vooruitgang en komt er verbetering in de situatie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.