Ngo's eisen publicatie eindrapport rond mijncontracten

Een coalitie van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) uit Europa, Noord-Amerika en de Democratische Republiek Congo, lanceert vandaag (7 november) een internationale oproep waarin ze de publicatie vraagt van het eindrapport van de ‘ministeriële commissie voor de herziening van de mijncontracten’.
Deze commissie, opgericht bij ministerieel besluit op 20 april 2007, had als mandaat ‘de contracten van deelgenootschappen en hun impact op de wederopbouw van de betrokken ondernemingen en op de nationale ontwikkeling te onderzoeken, een werkwijze voor te stellen om zo de wanverhoudingen en de gebreken die daaruit voortkomen te corrigeren’.
Het werk van de commissie, begonnen half juni en voorzien voor een periode van drie maanden, werd verlengd tot eind oktober. Alles doet vermoeden - volgens de documenten en de informatie die circuleert in Kinshasa en op grote schaal al gerapporteerd werd in de internationale media  - dat de leden van de commissie het technisch en juridisch onderzoek van een zestigtal mijncontracten afgehandeld hebben en hun observaties en aanbevelingen voltooid hebben. 

Informatielek


Het informatielek, dat door de Congolese pers gemotiveerd werd vanuit allerlei soort druk op de Commissarissen om bepaalde elementen in het rapport te veranderen, heeft onmiddellijk effect gehad: een daling van de beurswaarde van enkele bedrijven en een politiek onderzoek naar de verantwoordelijken. Een meer doortastende en meer transparante handelswijze in het proces van ‘herziening’ zou zonder twijfel de actuele onzekerheid en de vergeefse zoektocht naar verantwoordelijken hebben vermeden.
Het is vandaag absoluut noodzakelijk dat de regering het hele rapport publiek maakt om een einde te maken aan de onzekerheid en om de betrokken spelers de gelegenheid te bieden in het openbaar te reageren, vindt de coalitie van ngo’s, waaronder ook Broederlijk Delen en 11.11.11.
Bovendien moeten de autoriteiten het gevolg dat ze denken te geven aan de aanbevelingen van de commissie aankondigen en de regels die ze voorzien voor de hernieuwde onderhandelingen voor de mijncontracten bekend maken. Als ze goed wordt uitgevoerd kan deze oefening een nieuwe periode van transparantie en gelijkheid inluiden in de huidige en toekomstige onderhandelingen rond de bestemming van de contracten.
De ngo’s vragen aan de bevriende landen van Congo en aan de internationale financiële instellingen - sommigen van hen hebben zelf de grote onrechtvaardigheid en onregelmatigheden van bepaalde mijncontracten aangetoond -  om het proces dat de regeringscommissie op gang heeft gebracht, te ondersteunen en tot een goed einde te laten brengen.

Transparantie


Indien de Commissie, doorheen hun onderzoek, flagrante onregelmatigheden ontdekt, en het de Congolese regering aan wilskracht en kundigheid ontbreekt  om de aanbevolen acties te ondernemen, dan is het de verantwoordelijkheid van de herkomstlanden om hun schuldig bevonden bedrijven ter verantwoording te roepen.
Hiermee zouden ze aan de Congolese bevolking een duidelijk teken geven van hun steun aan de invoering van transparante werkwijzen inzake goed bestuur en inzake strijd tegen corruptie. De instelling van een duurzame vrede, de wederopbouw van het land en de vermindering van de armoede hangen in grote mate af van het slagen van dit proces. 
‘Op voorwaarde dat ze goed uitgevoerd wordt, is het proces van de herziening van de mijncontracten in staat om bij te dragen tot het weer op gang brengen van de Congolese economie, tot de nationale ontwikkeling en om een basis te voorzien voor goed bestuur en de strijd tegen corruptie in het beheer van nationale rijkdommen voor het welzijn van de hele bevolking.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.