Ngo's moeten Indiase kinderarbeid in kaart brengen

India heeft dinsdag (10 oktober) een verbod afgekondigd om kinderen jonger dan veertien aan het werk te zetten. Om het aantal kindarbeiders in kaart te brengen, doet de Indiase overheid nu een beroep op ngo’s. Zij moeten de omvang van het probleem achterhalen, meldt The Times of India.
De minister van Arbeid van Dehli, Mangat Ram Singhal, zegt in the Times of India niet over precieze cijfers te beschikken: “We weten niet hoeveel kinderen in straatrestaurantjes of in de informele sector werken. We kunnen dus het probleem ook niet aanpakken.” Volgens cijfers uit 2001 zouden er 47.000 kinderen werken in Dehli. Maar ngo’s geloven dat het er 150.000 zijn.

De overheid start ook een campagne om kinderarbeid uit te roeien. Zes ambtenaren zullen klachten en tips verzamelen. Singhal zegt dat hun telefoonnummers in de kranten verschijnen, zodat kinderarbeid bij hen gemeld kan worden. Op de eerste dag van het verbod op kinderarbeid liepen bij de tiplijnen honderd oproepen binnen, schrijft The Hindu. De politie redde 33 kinderen uit huizen en restaurants. Ze werden overgebracht naar hulpcentra die de overheid heeft opgericht. Later zullen ze naar het Child Welfare Committee (CWC) worden doorverwezen.

Vraag blijft of de overheid de kinderarbeid echt zal kunnen aanpakken. Uit een rondvraag van Times City blijken er nog overal jonge kinderen aan het werk. Gevraagd naar hun leeftijd zeiden ze die vergeten te zijn. Ze doen het uit zelfbescherming of na bedreigingen door hun werkgevers. De hulpprogramma’s van de overheid schieten ook te kort voor kinderen die hun job zullen verliezen. Voor de 10-jarige Pan Singh zou het een ramp zijn. Hij verdient 115 roepie (2 euro) per dag en moet daarmee zijn gehandicapte ouders en zijn vier broers en zussen onderhouden. “Als de politie mij betrapt, zal ik misschien moeten stelen om mijn familie te kunnen blijven steunen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift