Hernieuwbare energie boomt in Nicaragua

Nicaragua beleeft een boom van hernieuwbare energie, een gevolg van overheidsbeleid, financiering door internationale instellingen en ontwikkelingssamenwerking. In Centraal-Amerika is het nu koploper op dit vlak, in Latijns-Amerika staat het op de tweede plaats.

  • Óscar Navarrete / La Prensa De zonnecentrale in La Trinidad, in het departement Carazo, zal een vermogen van 1,38 megawatt hebben. Óscar Navarrete / La Prensa

Door de boom van hernieuwbare energie is de afhankelijkheid van olie aanzienlijk gedaald. In 2005 kwam 90 procent van de Nicaraguaanse elektriciteit nog van fossiele brandstoffen. In 2012 waren de hernieuwbare energiebronnen al goed voor 41 procent. De factuur voor de invoer van olie is zo met 176 miljoen euro gedaald.

Door steun van Japan en Duitsland zal die factuur nog kleiner worden.

Donatie van Japan

Eind februari werd in Diriamba, in het departement Carazo, een zonnecentrale met een vermogen van 1,38 megawatt geopend. Die moet 1100 woningen en kleine bedrijven van stroom voorzien. De centrale kwam er door een donatie van 8,8 miljoen euro van Japan.

De twaalf grootste steden van Nicaragua sloten vorige maand een akkoord met het Spaanse bedrijf Biomasa Investment Nicaragua (Binicsa), dat de komende twee jaar 116 miljoen euro zal investeren om biogas uit afval te kunnen winnen. Uit de meeste van de twaalf afvalstorten valt 2 megawatt te halen, uit dat van Masaya 4 megawatt, en uit dat van de hoofdstad 8 tot 10 megawatt, zegt Binicsa.

Meer banen

Duitsland financiert acht projecten voor meer dan 30 miljoen euro, via leningen van de Duitse Ontwikkelingsbank (KfW).

In een land waar de helft van de bevolking in armoede leeft, is de boom van hernieuwbare energie niet alleen spectaculair maar ook van strategisch belang, zegt ondernemer César Zamora.

“Wanneer je per jaar meer dan 200 miljoen dollar uitspaart bij de aankoop van brandstof, dan kun je die middelen investeren in sociale projecten. Dat zwengelt de lokale economie aan, je creëert banen en je geeft minder uit aan werken die de gevolgen van milieuvervuiling moeten verzachten.”

Hoge olieprijzen

Nicaragua gooide het roer om toen de olieprijzen omhoog schoten en het land geen geld meer had om energie te produceren. Sinds 2007 is Managua stelselmatig olie als energiebron aan het vervangen. Tegen 2026 moet de Nicaraguaanse elektriciteit volledig uit hernieuwbare bronnen komen.

In de periode 2012-2017 wordt bijna 1,5 miljard euro geïnvesteerd in waterkracht-, geothermische, zonne- en windenergie, met de steun van Brazilië, Japan, Duitsland en Venezuela.

Bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) kreeg Nicaragua de laatste vijf jaar 1 miljard euro financiering. Daarvan ging er 177 miljoen naar energie.

Het Multilateraal Investeringsfonds van de IDB houdt een jaarlijkse rangschikking (Climatescope) bij van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen die investeringen in hernieuwbare energie aantrekken. Daarin staat Nicaragua op de tweede plaats, na het grote Brazilië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.