Nicaragua maakt ‘s werelds grootste toilet schoon

Ruim tachtig jaar lang stroomde al het afvalwater van Managua onbehandeld naar het grote meer bij de hoofdstad, maar er is hoop dat de waterplas de komende jaren steeds minder zal gaan stinken. Een waterzuiveringsinstallatie die de naam draagt van de nationale held Sandino behandelt nu het rioolwater van 60 chemiebedrijven en zowat een tiende van de 1,2 miljoen inwoners en in de hoofdstad.
De waterzuiveringsinstallatie op de oever van het meer van Managua werd eind februari ingehuldigd door president Daniel Ortega. Volgens de Nicaraguaanse water- en rioleringsmaatschappij Empresa Nicaragüense de Acueductos y Alcantarillados zuivert de installatie nu al 132.000 kubieke meter afvalwater per dag. Die hoeveelheid moet oplopen tot 180.000 kubieke meter.

Het water in het meer zal niet van de ene op de andere dag helder worden. “We hebben een van de grootste meren in Centraal-Amerika 82 jaar lang als wc gebruikt”, zegt de wetenschapper Jaime Incer Barquero. “We vergiftigden het elke dag met tonnen uitwerpselen en afval. Het zal zeker 50 jaar duren om het weer proper te krijgen.”

Stank en insecten



De Nicaraguaanse regering deed vanaf 1927 al het afvalwater van de stad rechtstreeks naar het meer stromen, tot er een nieuw rioleringsnet klaar zou zijn. Maar dat systeem was pas in 2007 afgewerkt. Al in 1969 moest de Nicaraguaanse regering de westelijke oever van het meer onbewoonbaar verklaren door de vervuiling. In sommige maanden zorgen de stank en insecten in een veel ruimer gebied voor overlast. De muggen en vliegen brengen ook gevaarlijke ziekten over.

Nu leiden de riolen het afvalwater van ruim 120.000 inwoners van de hoofdstad naar de nieuwe zuiveringsinstallatie. Het werk aan die installatie begon in 1997. De uiteindelijke kostprijs bedroeg 66 miljoen dollar. Een enorm bedrag voor een arm land als Nicaragua. Financiële steun kwam er van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, Duitsland en enkele andere Europese landen.

De plannen voor een tweede rioleringsnetwerk dat het zuiden van de hoofdstad en de districten Ticuantepe en Veracruz moet verbinden met een bijkomende waterzuiveringsinstallatie, liggen al klaar.

Maar er is nog veel werk aan de winkel. Van de zeven grote lagunes en meren in het westen van Nicaragua worden er zes helemaal niet beschermd tegen vervuiling. Volgens het ministerie van Milieu is 80 procent van alle waterlopen en meren in het land in minder of meerdere mate bezoedeld. Naast steden zijn de landbouw en mijnbouwactiviteiten de grote vervuilers.

Het meer van Managua moet het eerst weer schoon worden. De regering wil munt slaan uit het toeristische potentieel van de fotogenieke waterplas. De burgemeester van Managua, Alexis Argüello, heeft aangekondigd dat een enorme stortplaats voor op de oever van het meer met hulp van Spanje zal worden omgevormd tot een installatie voor de verwerking en de recyclage van vast afval. En in 2007 werd er al begonnen met de herbebossing van de valleien rond het meer.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.