Nicaraguaanse verkiezingen maken abortus opnieuw strafbaar

Vrouwenorganisaties in Nicaragua voelen zich verraden door de linkse sandinistische partij van Daniël Ortega, de favoriet voor de presidentsverkiezingen van 5 november. Het Nicaraguaanse parlement maakte met steun van de Sandinisten abortus opnieuw strafbaar, ook wanneer het leven van de moeder in gevaar is.
“Ze hebben 200.000 mogelijke stemmen gekocht met het leven van drie miljoen Nicaraguaanse vrouwen”, zegt Juana Jiménez van de Autonome Vrouwenbeweging, “Dit is een terugkeer naar de middeleeuwen”.

De katholieke en evangelische kerken presenteerden begin oktober 200.000 handtekeningen in het parlement met de vraag artikel 165, dat abortus in sommige omstandigheden toelaat, opnieuw uit het strafrecht te schrappen.

Met de verkiezingen voor de deur zijn de twee grootste partijen, de rechtse Liberale Constitutionele Partij (PLC) en het linkse Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) voor de druk uit christelijke hoek gezwicht. Sinds 26 oktober riskeert iemand die een vrouw helpt bij een abortus omdat de zwangerschap haar gezondheid bedreigt of het gevolg was van een verkrachting, tot acht jaar gevangenisstraf.

“Politiek heeft niets te maken met abortus”, ontkent de Sandinistische fractieleider Edwin Castro, “Dit is een juridische maatregel om het leven te beschermen, zonder enig verband met de campagne”. De Sandinistische voorman Daniël Ortega ligt in de race naar het presidentschap op kop met tussen 28 en 37 procent van de kiesintenties.

Ortega is voor de anti-abortuswet, net als PLC-kandidaat José Rizo en Eduoardo Montealegre van de Nicaraguaanse Liberale Alliantie. De enige tegenstander van de maatregel is Edmundo Jarquín, de presidentskandidaat van de Beweging voor Sandinistische Vernieuwing, een afsplitsing van het FSLN.

De maatregel treft vooral de armste vrouwen op het platteland, die niet de middelen hebben om voor een abortus naar het buitenland te reizen. “De staat dwingt vrouwen naar het buitenland te gaan. Het alternatief houdt in dat moeders hun dochter heimelijk in de tuin begraven omdat een knoeier een illegale abortus heeft doen mislukken”, zegt Georgina Muñoz van de ngo-koepel Burgercoördinatie.

In Nicaragua sterven elk jaar sterven 144 vrouwen in het kraambed. Het officieuze cijfer ligt waarschijnlijk de helft hoger. 70 procent van de sterfgevallen vinden plaats op het platteland. De Autonome Vrouwenbeweging schat het aantal therapeutische abortussen op 800 tot 1000 per jaar.

Volgens de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) zal Nicaragua er niet in slagen de moedersterfte met driekwart te verminderen tegen 2015, zoals de Verenigde Naties in hun Millenniumdoelen vooropstellen. De PAHO veroordeelt de beslissing van het Nicaraguaanse parlement, net als de Europese Unie, Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, Human Rights Watch en Save the Children. MDG5 (MC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.