Nicaraguanen boos over energietekorten

Duizenden Nicaraguanen gingen deze week de straat op om het vertrek van energiereus Unión Fenosa, de belangrijkste distributeur in het land, te eisen. Nicaragua kampt als gevolg van droogte al maanden met stroomuitval.
In de zuidoostelijke stad Masaya, gooiden demonstranten stenen naar kantoren van het energiebedrijf. Het Spaanse Unión Fenosa, dat sinds 2000 een distributiecontract heeft in Nicaragua, zegt dat de energietekorten een gevolg zijn van gebreken bij diverse generatorfabrieken, de stijging van de olieprijs en vooral de lage waterstanden in de reservoirs bij de Apanásdam. Nicaraguanen krijgen nu noodgedwongen slechts vijftien uur per dag stroom.

David Castillo, voorzitter van het Nicaraguaanse Energie Instituut, kondigde eerder aan dat de waterkrachtcentrale Hidrogesa, een staatsbedrijf, noodgedwongen de opwekking van energie moest stilleggen vanwege de lage waterstanden in het Apanásreservoir.

De Apanásdam in het noordelijke department Jinotega, genereert normaal gesproken 23 procent van de energie die de Nicaraguanen verbruiken. Volgens Castillo bestaat het risico dat de centrale volgend jaar financieel niet meer overeind te houden is, als gevolg van het watergebrek.

Sommige deskundigen wijten het watertekort aan wijdverbreide ontbossing en waarschuwen dat de houtkap moet stoppen. “We raken steeds meer water kwijt. De belangrijkste stroomgebieden lijden onder droogte die veroorzaakt wordt door ontbossing”, zegt Salvador Montenegro, directeur van CIRA, een onderzoekscentrum aan de Nationale Universiteit van Nicaragua.

Montenegro zegt geen exacte cijfers te hebben over de hoeveelheid water die Nicaragua verliest als gevolg van ontbossing. Maar er zijn aanwijzingen dat het land met een serieuze dreiging te maken heeft. In 1964 was de oppervlakte van het Apanásmeer zestig vierkante kilometer. Door het kappen van omliggende bossen, verdween de rivier Viejo de Jinotega, die het meer voedde. De oppervlakte is nu nog vijftig vierkante kilometer, als gevolg van houtkap.

Milieuambtenaar María Teresa Centeno van de gemeente Jinotega, erkent dat het volume van het kunstmatige meer af als gevolg van houtkap. Daarnaast speelde ongereguleerde irrigatie van dichtbij gelegen velden een rol, zegt zij.

Uit onderzoek van CIRA is gebleken dat de bronnen in de zuidelijke hoogvlakte Carazo jaarlijks een meter minder water produceren. In de bergen die de hoofdstad omringen was dat bijna acht meter gedurende de laatste acht jaar.

Deskundigen waarschuwen dat de vegetatie in het land dramatisch is afgenomen. Vijfentachtig procent van droge bossen en 65 procent van de regenwouden is verdwenen, blijkt uit cijfers van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP)

De Nicaraguaanse regering heeft het leger opdracht gegeven om in diverse departementen voertuigen te controleren op smokkel van hout. Jaime Morales, voorzitter van de milieucommissie van de Nationale Assemblee, zegt dat deze maatregelen te laat komen. “Tachtig procent van de stroomgebieden in het land is vervuild of aangetast. Het enige wat we kunnen doen, is voorkomen dat het erger wordt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.