Niet langer ontwikkelingsgeld op belastingparadijzen

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) mag niet langer investeren in belastingparadijzen. Dat heeft de ministerraad op 19 juli beslist.

  • CC Domenic Scaturchio Een bank op de Kaaimaneilanden. Meer dan 100 miljoen euro van de Belgische ontwikkelingssamenwerking passeert voorlopig nog langs belastingsparadijzen. CC Domenic Scaturchio

Kristof Clerix

MO* 2004-2015, Knack 2015-...
22 juli 2013

Met geld van Ontwikkelingssamenwerking investeert BIO in de ontplooiing van bedrijven in ontwikkelingslanden, ‘in het belang van economische en sociale vooruitgang’. BIO, opgericht in 2001, beheert meer dan een half miljard euro ontwikkelingsgeld.

In maart 2012 kwam BIO in het oog van de storm. 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, onthulde in MO* dat meer dan honderd miljoen euro van de investeringen van BIO via indirecte fondsen langs belastingparadijzen passeerden. Daarop volgde een parlementair debat en een doorlichting van BIO. Een hervorming drong zich op. Nu, bijna anderhalf jaar later, is het zo ver.

Op voorstel van minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille heeft de ministerraad een wetsontwerp goedgekeurd dat BIO hervormt, ‘met het oog op een verbetering van de relevantie, coherentie, doeltreffendheid en transparantie van haar financiële interventies’. Wel moet de Raad van State zich nog over de tekst buigen.

Hoge ethische normen

In een persbericht geeft minister Labille toelichting bij de concrete wijzigingen. ‘De interventies van BIO moeten voldoen aan hoge ethische normen.  In deze context zal het voor BIO verboden worden te investeren in staten met niet-bestaande of lage belastingen alsook in offshore jurisdicties’, aldus de minister.

Ten tweede is er de nadruk op micro, kleine en middelgrote ondernemingen (MKMO’s). Labille: ‘De interventies van BIO zullen zich exclusief en zowel rechtstreeks als onrechtstreeks richten op MKMO’s, voornamelijk op die ondernemingen die zich bezighouden met agrarische activiteiten.’

Derde wijziging in het wetsontwerp is de verruiming van BIO’s investeringen. Voortaan kunnen die ook energieprojecten ondersteunen en projecten in de strijd tegen de klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Ook investeringen in basisdiensten aan de bevolking (toegang tot water, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en financiële diensten) zijn mogelijk.

Ten slotte wordt ook het huidige –ingewikkelde– regelgevende kader vereenvoudigd. Er komt een beheerscontract, en de resultaten van BIO zullen op basis van objectieve en meetbare doelstellingen geëvalueerd worden.

LEES OOK

Chuck Coker (CC BY-ND 2.0)
De 47 armste landen in de wereld hebben grote moeite met het verbeteren van hun elektriciteitsvoorzieningen, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030.
© Benoît Cros
Voormalig president Lula da Silva haalde met zijn maatregelen voor armoedebestrijding miljoenen Brazilianen uit de extreme armoede en wilde deze positieve ervaringen met andere ontwikkelingslanden
Jacey Fortin (CC BY-SA 4.0)
Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren hebben we biljoenen dollars nodig. Waar kunnen we dat geld vinden? Bij de overheid of bij de privésector? Of bij allebei?
Er is een beeld dat de kloof die iedere klimaattop splijt goed samenvat. Na de toespraken van Merkel en Macron was het op woensdag 14 november de beurt aan de president van Gabon.

Meest recent van Kristof Clerix

Nico2panama (CC by-sa 3.0)
Namen van 117 Belgische adviseurs duiken op in Panama Papers
Minstens 117 Belgische advocaten, boekhouders en financieel adviseurs stonden in contact met Mossack Fonseca om bedrijven op te richten in belastingparadijzen.
CC Robin Zebrowski
Zit uw huis al in een offshore?
Honderden bedrijven op belastingparadijzen zijn eigenaar van Belgisch vastgoed of bezaten in het verleden huizen, appartementen of grond in ons land.
Public domain (CC0)
ICIJ maakt deel van Panama Papers publiek
Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft op zijn website een deel van de informatie uit de Panama Papers publiek gemaakt.
CC Scott Beale (CC BY-NC-ND 2.0)
Bron van Panama Papers wil bescherming voor klokkenluiders
Voor het eerst sinds de publicatie van de Panama Papers richt de mysterieuze bron achter het documentenlek zich rechtstreeks tot het grote publiek.