Niets doen is geen optie

Toen studenten in 1968 de kasseien uit de Leuvense straten opbraken om zo de verbeelding aan de macht te brengen, zorgden de verschrikte machthebbers ervoor dat een asfaltlaag één en ander snel zou tegenhouden. Nadat tienduizenden betogers er eind 1999 mee voor zorgden dat de WTO-top in Seattle mislukte, worden er plannen gemaakt om een volgende bijeenkomst te houden in Qatar, ver van elke vrije meningsuiting. Zo gaat het meestal: de arrogantie van de macht wekt het protest op van de basis en de creativiteit van de burgers stimuleert de daadkracht van de macht. Dat was zo in alle landen die de ‘zegeningen van de koloniale beschaving’ over zich heen kregen, dat was waar in het industrialiserende Europa en dat blijft waar in de globaliserende wereld van vandaag.
Het is nochtans niet eenvoudig om vandaag de handen uit de mouwen te steken. Het volstaat niet meer de plaatselijke grootgrondbezitter of de lokale fabrieksdirecteur aan te pakken. De armoede die steeds zichtbaarder wordt in onze steden en op het platteland, wordt veroorzaakt door instellingen die als letterwoorden door het leven gaan en die hun hoofdkwartieren in verafgelegen hoofdsteden hebben. De globalisering die de economie meer dan ooit onttrekt aan het begrip en aan de controle van werknemers en burgers, wordt vermomd als ‘vrije wereldhandel’ en wordt benaderd als een onaantastbaar natuurfenomeen. Ga daar maar eens aan staan. En toch gebeurt het. Toch zijn er mensen in Noord en Zuid, in Oost en West die de handschoen opnemen en hun creativiteit, hun tijd, hun middelen of hun leven er voor over hebben om een antwoord te geven op de groeiende ongelijkheid in de wereld. Overal blijken er mensen te zijn die handen en voeten geven aan de uitspraak: ‘Niets doen is geen optie’. Wereldwijd leende die woorden bij de Duitse theologe Dorothee Sölle, maar de uitspraak had net zo goed van de Franse schapenboer José Bové of van de Vlaamse non Jeanne Devos kunnen komen. Of van de Dominicaanse jongeren die weigeren zich zomaar te laten gebruiken in de strandprostitutie. Of van de Amerikaanse actievoerders die een half jaar geleden Seattle blokkeerden. Of van Foued, Thabo, Sophie of één van de andere ‘worldshakers’ die in dit nummer aan bod komen.

Deze maand zet Worldshake een daverend eindpunt achter twee jaar actie- en campagnevoeren in Vlaanderen. De wereld is er niet door veranderd, maar wel verbeterd. Kleine groepen jongeren en grote organisaties werden een geweten geschud en de wereld van bewegend Vlaanderen kreeg een verse injectie jeugdig enthousiasme toegediend. Reden genoeg, vonden wij, om er een themanummer rond te bouwen. Niets doen is immers géén optie, ook al is iets doen vaak niet makkelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.