Nieuw boegbeeld gezocht voor het socialisme van de 21ste eeuw

In oktober trekken de Venezolanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De kans is groot dat Chávez voor de derde keer op rij de overwinning in de wacht sleept. Maar de man is wel verzwakt door zijn ziekte en in eigen land verliest zijn Bolivariaanse revolutie gestaag haar pluimen. Tijd voor een nieuwe impuls voor het socialisme van de 21ste eeuw, wil het  zich de komende jaren verder consolideren. 

  • Brecht Goris Alma De Walsche Brecht Goris

Het heeft iets meelijwekkends, de zieke Chávez die in Venezuela strak alle touwtjes in handen blijft houden en zich opwerpt als de gedoodverfde winnaar van de presidentsverkiezingen in het najaar. De kans is inderdaad reëel dat hij op 7 oktober voor de derde keer de presidentsverkiezingen wint. Hij weet immers ook zijn ziekte maximaal uit te buiten voor electorale winst.

Toekomst van de Bolivariaanse revolutie

Wat wel onzeker wordt, ook met een overwinning van Chávez, is de toekomst van zijn geesteskind: het “socialisme van de eenentwintigste eeuw” en zijn Bolivariaanse revolutie. Het is twijfelachtig of Chávez de nieuwe ambtstermijn met dezelfde daadkracht en overmoed kan invullen als toen hij tien jaar geleden die droom op de sporen zette.

Met zijn eigengereide optreden heeft hij in de regio een links-progressieve beweging in gang gezet, die Latijns-Amerika twee zaken heeft bijgebracht: een groter zelfbewustzijn en een grotere soevereiniteit ten aanzien van de VS, en een grotere assertiviteit om in te gaan tegen de neoliberale regels van de Washingtonconsensus.

ALBA barst

Vraag is of die ontwikkelingen zich zullen doorzetten met een verzwakte Chávez, of – als het slecht loopt – zonder el comandante. Het Bolivariaanse alternatief ALBA – het samenwerkingsverband tussen Venezuela, Cuba, Bolivia, Ecuador, Nicaragua en een aantal Caribische landen – dat tot de meest concrete verwezenlijkingen behoort van dat socialisme van de eenentwintigste eeuw vertoont barsten.

Rafael Correa van Ecuador stond alleen om niet deel te nemen aan de top van de Amerika’s in april, als protest tegen het veto van de VS tegen de deelname van Cuba. En de Peruaanse president Humala, die zich toch duidelijk als links-progressief profileerde, is tot op vandaag nog altijd geen lid van de club omdat hij vreest door de associatie met het Venezolaanse boegbeeld elders punten te verliezen.

Het socialisme van de eenentwintigste eeuw zal voor het komende decennium op zoek moeten naar een nieuw boegbeeld en een nieuw elan als het wil overleven.

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.