Nieuw geweld legt Libanese verdeeldheid bloot

In Libanon zijn bij een vuurgevecht tussen het leger en aanhangers van een soennitische geestelijke minstens zeventien soldaten om het leven gekomen. De schermutseling zet de dreigende instabiliteit in het land in de verf.

  • CC ninjawil Affiches met erop de beeltenis van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah staan naast de weg in Baalbek, Libanon. Sinds de beweging openlijk steun verleent aan het Syrische regeringsleger, is de spanning tussen sjiieten en soennieten in Libanon toegenomen. CC ninjawil

Het gevecht begon zondag in Abra, dicht bij de havenstad Sidon, nadat soennitische militanten een wachtpost van het Libanese leger aanvielen. Het Libanese the Daily Star meldt dat bij de aanval buiten de gedode soldaten 25 soennitische strijders omkwamen en nog minstens zestig militairen gewond raakten. Het leger identificeerde de aanvallers als aanhangers van de soennitische geestelijke Ahmad al-Assir, die bekend staat als tegenstander van de sjiitische Hezbollah. Op maandag omsingelde en bestormde het leger Assirs gebouwencomplex, maar de geestelijke kon ontsnappen. Minstens twee burgers kwamen tijdens de gevechten om het leven.

Tijdens het gevecht waren op zondag - nadat Assir via Twitter had opgeropen tot steun van de aanval - ook op andere plaatsen in de stad geweerschoten te horen. Bovendien sloten volgelingen van de soennitische geestelijke een deel van de snelweg tussen Sidon en Beirut af. Het lokale bestuur heeft een staakt-het-vuren aangevraagd om de bewoners van het omsingelde complex te kunnen evacueren. 

Groeperingen steeds meer met elkaar in de clinch

Het leger legde zondag de verantwoordelijkheid voor de aanval bij aanhangers van Ahmad-al Assir. De geestelijke staat bekend als een radicale soenniet en profileert zich als tegenstander van de politieke en militaire groepering Hezbollah. De sjiitische Hezbollah is de grootste gewapende groepering in Libanon en steunt president Assad in de Syrische burgeroorlog, waarin een groot deel van de rebellenstrijders soennieten zijn. Volgens Al Arabiya ontkent Nasrallah dat Hezbollah rechtstreeks tegen soennieten vecht. De Hezbollah-leider noemt de aanwezigheid van de groepering in Syrië volgens de nieuwszender ‘een strijd tegen de VS en Israël, die het Midden-Oosten proberen te controleren.’

Sinds bekend werd dat de militaire tak van Hezbollah in Syrië actief is, werd de kritiek van Assir heviger en steeg de vijandigheid tussen soennitische en sjiitische groeperingen binnenin Libanon. Omdat de beide religieuze groepen door elkaar leven, worden ook stilaan soennitische en sjiitische burgers betrokken bij de vijandigheden tussen de militaire groeperingen.

Politieke stabiliteit in gevaar?

De laatste maanden hebben er in verschillende steden in Libanon schermutselingen tussen sjiitische en soennitische moslims en het regeringsleger plaatsgevonden. Het is nog niet duidelijk of de uitbarstingen na de harde reactie van het regeringsleger zullen bekoelen, of dat ze net de voorbode van nog hevigere gevechten zijn. Wel is duidelijk dat de strijd intenser is geworden sinds soennitische en sjiitische groeperingen de voorbije maanden openlijk hun steun betuigden aan verschillende partijen in de Syrische burgeroorlog.

Volgens een analist bij de BBC kan de inmenging van soennitische en sjiitische partijen in Syrië de politieke stabiliteit in Libanon verder beïnvloeden, omdat de verhoudingen tussen beide bevolkingsgroepen in het buurland volgens de auteur gelijkenissen vertonen met die in Libanon.

Volgens commentatoren neemt de druk op de Libanese regering verder toe en wordt het voor de regering moeilijker om een conflict tussen de verschillende groeperingen te voorkomen. Eind mei stelde de regering in juli geplande parlementaire verkiezingen uit tot november 2014 om de politieke stabiliteit te bewaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift