Nieuw onderzoek naar gedwongen sterilisatie bij Roma

De Tsjechische overheid heeft een onderzoek gestart dat moet uitmaken of Roma-vrouwen in Tsjechische ziekenhuizen nog steeds gesteriliseerd worden zonder hun medeweten. Volgens het European Roma Rights Centre (ERRC) zijn zigeunervrouwen nog steeds het slachtoffer van gedwongen sterilisaties. De beschuldiging wordt erg sceptisch onthaald bij de overheid en bij artsen.




In de communistische jaren werden zigeunervrouwen op systematische wijze aangepord om zich te laten steriliseren. Ze kregen financiële bonussen en sommige ziekenhuizen voerden zelfs sterilisaties uit zonder dat de vrouwen daarom gevraagd hadden. De praktijk werd verdedigd als het beschermen van de verpauperde Roma tegen zichzelf, maar de sterilisaties pasten vooral in een communistisch beleid van geboortebeperking. Het was maar één van de vele manieren waarop de Roma, in Tsjechië en Slovakije respectievelijk met 300.000 en 500.000, gemarginaliseerd werden in de Tsjechische samenleving.

Human Rights Watch en andere mensenrechtengroepen stelden de praktijk in de jaren 90 meermaals aan de kaak. Maar volgens verschillende onderzoeken stopte de praktijk met de val van de muur in 1989. Niet waar, zegt het European Roma Rights Centre (ERRC), dat toeziet op de rechten van de Europese zigeuners. Het ERRC heeft aan de Tsjechische ombudsman een aantal dossiers overgemaakt waaruit moet blijken dat de gedwongen sterilisaties nog steeds doorgaan. Sterilisatie is in Tsjechië alleen toegelaten bij vrouwen die al vier kinderen hebben of als een nieuwe zwangerschap het leven van de moeder in gevaar kan brengen.

“Er zijn nieuwe gevallen boven water gekomen vooral in de regio Bohemië, bijvoorbeeld in de stad Most, zegt Claude Cahn van het ERRC. “De Roma-vrouwen werden niet voldoende geïnformeerd ofwel werd de beslissing hun opgedrongen tijdens de bevalling.” Het bureau van de ombudsman bevestigt dat het de klachten heeft ontvangen en preciseert dat het gaat om gevallen uit de jaren negentig. “De vrouwen zouden illegaal gesteriliseerd zijn omdat ze geen bewuste toestemming hebben gegeven voor de ingreep”, zegt vice-ombudsvrouw Anna Sabatova. Volgens het ERRC vormen de dossier het topje van de ijsberg. “We hebben enkel die dossiers doorgegeven waarvan we zeker waren dat de slachtoffers een proces aankunnen,” zegt Cahn.

Buurland Slovakije kende in 2003 een gelijkaardig onderzoek. Na klachten van verschillende ngo’s concludeerde de overheid dat er geen misbruiken hadden plaatsgevonden. Volgens de ngo’s was het onderzoek niet tot op het bot gevoerd.

De Tsjechische Mensenrechtencommissie heeft zijn twijfels bij de klacht van het ERRC. Het European Roma Rights Centre beweert al twee jaar dat er gedwongen sterilisaties plaatsvinden in Tsjechië. Ik denkt niet dat het klopt”, zegt Jan Jarab van de Tsjechische Mensenrechtencommissie. “Ik sluit niet uit dat er een individueel geval is van een vrouw, Roma of niet-Roma, die gesteriliseerd werd tegen haar wil. Maar beweren dat het een probleem is dat getolereerd wordt in de Tsjechische Republiek, is voor mij een brug te ver.

Onder Tsjechische gynaecologen wordt sceptisch gereageerd op de beschuldiging. Vit Unzeitig van de Tsjechische Vereniging van Gynaecologen verklaarde aan de krant Mlada fronta Dnes dat hij weet heeft van geen enkel geval van gedwongen sterilisatie. “Wat wel klopt is dat dokters vaak sterilisatie aanbevelen aan vrouwen met veel kinderen, maar Roma-vrouwen weigeren dat doorgaans.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.