Nieuw rampjaar voor de neushoorn

In de eerste helft van dit jaar zijn al 193 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Daarmee dreigt 2011 nog erger te worden dan vorig jaar, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

Zuid-Afrika telt het grootste aantal neushoorns ter wereld, maar de dieren zijn erg gegeerd om hun hoorn, die gebruikt wordt in de traditionele Aziatische geneeskunde als afrodisiacum. Als de stroperij in de tweede helft van dit jaar hetzelfde tempo aanhoudt, wordt het record van 333 gedode neushoorns van vorig jaar gebroken, voorspelt het WWF.

Het is vechten tegen de bierkaai voor de Zuid-Afrikaanse overheid. Ze heeft dit jaar al 123 stropers gearresteerd, maar daartegenover staan amper zes veroordelingen. Vorig jaar werden 165 verdachten opgepakt, maar amper vier stropers veroordeeld.

Uitbreiding naar andere landen

Vorige maand verloor ook Swaziland voor het eerst in bijna twintig jaar een neushoorn aan stropers, wat erop wijst dat het probleem nog uitbreidt. “We kunnen niet toelaten dat de stroperij uitbreidt naar andere landen”, zegt Joseph Okori van WWF. “Een snelle berechting van milieumisdrijven en strenge straffen voor de veroordeelden moeten een afschrikking vormen voor potentiële criminelen. Stropers moeten niet zacht behandeld worden.” Ondanks strengere wetten heeft de stroperij zich ontwikkeld tot echte georganiseerde misdaad, inclusief het gebruik van automatische wapens en zelfs helikopters.

Zuid-Afrika telt naar schatting 19.400 witte en 1.678 zwarte neushoorns, waarvan de meeste dieren in het enorme Kruger National Park leven. Het park deelt een 300 kilometer lange grens met Mozambique, waardoor stropers makkelijk kunnen ontkomen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift