Nieuw recordjaar voor temperatuurstijging en stormen

Een nieuwe studie van de Verenigde Naties toont aan dat 2008 één van de warmste jaren was sinds 1850. Veel landen kregen te maken met extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen, ernstige en langdurige droogtes, sneeuwstromen en hittegolven.
De resultaten van de World Meteorological Organisation (WMO) tonen dat de gemiddelde temperatuur op land en zee dit jaar 0,31 graden hoger is dan de niveaus tussen 1961 en 1990. De data voor die berekening zijn afkomstig van weerstations, schepen en boeien en satellieten.
“In 2008 tekenden we overal in Europa temperaturen boven het gemiddelde op”, zegt Carine Richard-Van Maele van de WMO. “Een enorm geografisch gebied, met onder meer Siberië en delen van Scandinavië, kende een opvallend milde winter.”
In de meeste delen van Europa waren januari en februari “zeer zacht” met gemiddelde temperaturen boven 7 graden Celsius in Scandinavië. Het was zelfs de warmste winter in meer dan honderd jaar. Tegelijk bleek de winter opvallend koud in delen van Eurazië. In sommige delen van Turkije was het de koudste januarimaand in bijna vijftig jaar. Het extreem koude weer eiste honderden slachtoffers in Afghanistan en China.
Het voorbije jaar kende ook abrupte veranderingen in het klimaat. Zou kreeg Centraal-Amerika midden in de zomermaanden met een koudefront te maken dat het kwik onder de 6 graden Celsius drukte. Tegelijk kregen regio’s in Zuid-Amerika en Australië te maken met hittegolven die de temperatuur met 3 procent deed stijgen.
Volgens de WMO zorgden de temperatuurveranderingen voor langere periodes van droogte, overstromingen en vernietigende stormen in veel delen van de wereld.
In Europa hadden vooral Portugal en Spanje hun ergste winterdroogte in decennia. In Zuid-Amerika kregen Uruguay, Paraguay en Argentinië met gelijkaardige situaties te maken. Overstromingen lieten een spoor van vernieling na in India, Pakistan, Vietnam en Bangladesh, waarbij duizenden huizen vernield werden en meer dan tien miljoen mensen op de vlucht sloegen.

In 2008 tekenden we overal in Europa temperaturen boven het gemiddelde op.
Richtlijnen


In het licht van die dramatische ontwikkelingen stelden de Verenigde Naties dinsdag nieuwe richtlijnen voor die landen moeten helpen informatie te verzamelen die van levensbelang is om met dergelijke natuurrampen om te gaan.
“We hebben effectieve systemen nodig die gegevens verwerken, de noden bepalen en uitstippelen hoe we op de juiste manier kunnen reageren op natuurrampen”, zegt John Holmes, hoofd humanitaire operaties van de Verenigde Naties. Volgens Holmes zijn zulke systemen nodig om bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van een land voor natuurrampen in te schatten, maar ook om bij een natuurramp de instroom van hulpgoederen te coördineren en ervoor te zorgen dat de hulp op de juiste plaatsen terechtkomt.
Holmes baseerde de richtlijnen op studies van de tsunami in Indonesië en Sri Lanka in 2004, orkanen in Guatemala, Haïti en Mozambique en de grote aardbeving in 2005 in Pakistan.
“De nadruk op efficiëntie is erg belangrijk omdat duidelijk wordt dat een kwetsbaarheid voor natuurrampen en inefficiëntie in de hulpverdeling kan leiden tot onnodige economische verliezen, meer lijden en grotere armoede”, zegt Holmes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.