'Nieuw spreidingsplan voor asielzoekers niet aan de orde'

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) plaatst het spreidingsplan voor asielzoekers niet op de agenda van de ministerraad na de paasvakantie. ‘Een nieuw spreidingsplan is vandaag niet aan de orde’, benadrukt Courard.
  • creative commons by Hannes De Geest Courard wil het spreidingsplan voor asielzoekers weer uit de koelkast halen. creative commons by Hannes De Geest
De krant De Morgen schreef afgelopen woensdag dat Courard het oude spreidingsplan opnieuw uit de koelkast zou halen. Maar de staatssecretaris ontkent ten stelligste dat het spreidingsplan na de paasvakantie op de agenda van de Ministerraad komt. De staatssecretaris wil de opvangcrisis aanpakken met materiële steun.
Het oude spreidingsplan voorziet in financiële ondersteuning van asielzoekers die toegewezen worden aan OCMW-afdelingen verspreid over het land. In 2007 bevroor de regering het plan omdat het een aanzuigeffect creëerde.
De grondwet garandeert het recht op vrije woningkeuze, met als gevolg dat veel asielzoekers administratief ingeschreven staan in een landelijk OCMW-kantoor maar de facto in steden wonen.

Overbelaste OCMW


De regering beloofde toen  opvang voor alle asielzoekers en de verkorting van de asielprocedure tot één jaar. Dit bleek niet haalbaar en in 2009 besloot de regering asielzoekers weer naar het OCMW door te sturen. Niet via een spreidingsplan deze keer, waardoor het leeuwendeel in de grote steden terechtkwamen en de stedelijke OCMW’s overbelast raakten.
‘Een nieuw spreidingsplan is geen goede oplossing voor de asielproblematiek, want het mist zijn doel en creëert afhankelijkheid’ zegt Fabienne Crauwels van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De VVSG kan zich dus vinden in de beslissing van de staatssecretaris.
De Vlaamse steden en gemeenten pleiten voor meer materiële opvang op korte termijn in samenwerking met landelijke OCMW-kantoren en voor de bouw van meer asielcentra om de druk op de steden te verlichten.

1.300 extra opvangplaatsen


De afgelopen maanden heeft de staatssecretaris naar eigen zeggen al 1.300 extra opvangplaatsen gecreëerd. Hij wil dit jaar nog 3.000 extra plaatsen creëren om de asielcrisis op te lossen.
Ook het OCMW van Antwerpen geeft de voorkeur aan materiële opvang maar wilde verder niet reageren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.