Nieuwe arrestaties in vermeende samenzwering tegen AKP-regering

In de Turkse hoofdstad Ankara zijn dinsdag minstens 21 pro-seculiere personen opgepakt in de fameuse Ergenekon-zaak. Vier van hen zijn vooraanstaande academici. De Ergenekon-zaak zou een ultranationalistisch complot zijn om de islamitische AKP ten val te brengen.
De belangrijkste gearresteerde is professor-rector Mehmet Haberal van de Baskent-universiteit in Ankara. Baskent is tevens de eigenaar van Kanal B, een seculiere zender die expliciet de seculiere Turkse republiek van Kemal Atatürk aanhangt.
De politie hield maandag huiszoekingen in de Baskent-universiteit en bij de zender in Ankara, zo meldt de Turkse krant Turkey Daily News. Mehmet Haberal zou op het punt staan om een nieuwe politieke beweging of partij op te richten. Ook de rector van de Universiteit van Giresun, Osman Metin Ozturk, en twee ex-rectoren van andere universiteiten werden opgepakt.
Sinds 2007 zijn al meer dan 200 mensen gearresteerd op beschuldiging van samenzwering tegen de AKP-regering van Tayyip Erdogan. De meeste arrestanten bekleeden belangrijke functies in het land, zoals academici, legerofficieren, journalisten en advocaten. De zaak houdt de Turkse pers al maanden in de ban. Om de haverklap volgen er nieuwe arrestaties van vaak hoogeplaatste burgers.
De seculiere partijen beschuldigen Erdogan van een afrekening. Ze stellen dat Erdogan Ergenekon gebruikt als wraak voor de mislukte poging van seculieren in 2008 om de AK-partij langs gerechtelijke weg te verbieden wegens te religieus. Ze vrezen dat de oppositie op deze manier volledig zal gemuilkorfd worden.
De regering van haar kant stelt nadrukkelijk dat de aanhoudingen van de verdachten en de hele zaak niet politiek gemotiveerd zijn. De Ergenekon-zaak, die in 2007 naar buiten kwam en waarin al 86 mensen terechtstonden, heeft de kloof verdiept tussen de regering en seculiere krachten, met het leger voorop.
De AKP en Erdogan wordt vaak verweten een te religieus standpunt na te streven. Dat werd nog eens duidelijk toen Erdogan tijdens de Navo-top begin april als enige de kandidatuur van de Deen Anders Fogh Rasmussen niet wou steunen. Rasmussen, nu secretaris-generaal van de Navo, was volgens Erdogan niet de geschikte kandidaat om de wereldvrede na te streven. Turkije had in het verleden zware kritiek op Rasmussen tijdens de internationale rel om de Mohammed-cartoons. Premier Rasmussen weigerde toen zijn verontschuldigingen aan te bieden voor de cartoon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.