Nieuwe biobrandstoffenbeleid even schadelijk als voordien

De Europese Commissie maakte eergisteren bekend dat het gebruik van biobrandstoffen zal gehalveerd worden, maar verzweeg daarbij dat de nieuwe doelstelling nog steeds zal leiden tot een toename tegenover het huidige gebruik.

 

Volgens de bestaande Europese regels moet ten minste tien procent van de Europese transportenergie tegen 2020 uit hernieuwbare bronnen gehaald worden. In de eerste plaats komen biobrandstoffen, geproduceerd op basis van onder andere maïs, koolzaad, oliepalm en soja, hiervoor in aanmerking.

Dit beleid ligt echter al lang onder vuur. De enorme vraag naar biobrandstoffen zou wereldwijd zorgen voor een toename van de voedselprijzen, landconcentratie en een toename van armoede. In 2007 noemde speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel Jean Ziegler biobrandstoffen zelfs een “misdaad tegen de mensheid.”

Naar aanleiding van een informele top van de Europese ministers van energie, publiceerde Oxfam deze maandag een rapport waarin de gevolgen van het Europese biobrandstoffenbeleid op een rijtje worden gezet. Het zat de internationale ngo vooral dwars dat ondanks de recordprijzen die soja, maïs, olie en graan deze zomer behaalden, de Commissie en de meeste Europese regeringen niets wilden veranderen aan hun beleid.

Maar net voor het begin van de top maakten Europees Commissarissen Gunther Oettinger (Energie) en Connie Hedegaard (Klimaat) plannen bekend waarin staat dat niet meer dan vijf procent in de energiemix uit biobrandstoffen op basis van voedselgewassen mag komen. “Het klopt niet dat we biobrandstoffen ondersteunen die op voor voedsel voorziene oppervlaktes ontwikkeld werden”, verklaarden de commissarissen. Na de eerste plenaire sessie van de informele top vertelde Commissaris Oettinger op een persconferentie dat “we het er allemaal over eens zijn dat ons beleid tot ongunstige ontwikkelingen heeft geleid, zoals het neerhalen van regenwoud om biobrandstof te produceren.”

“Vijf procent is een toename”

“Het is goed nieuws dat de Europese Commissie eindelijk erkent dat het produceren van brandstof uit voedsel een probleem is”, zegt Ruth Kelly, economisch beleidsadviseur bij Oxfam Groot-Brittannië, “maar het begrenzen van het gebruik van biobrandstoffen op vijf procent is ridicuul. Op dit moment staat het gebruik van biobrandstoffen in de EU op 4,5 procent. De nieuwe doelstelling van vijf procent is dus eigenlijk een toename tegenover wat we nu gebruiken.”

Volgens Ruth Kelly kwam in 2008 al 3,5 procent van onze brandstoffen uit voedselgewassen. “De oppervlakte land die toen gebruikt werd om gewassen voor biobrandstoffen te verbouwen was even groot als België en Nederland samen en zou 127 miljoen mensen kunnen gevoed hebben. De nieuwe doelstelling van 5 procent is niet het dubbele, maar toch een significante toename. We worden nu al dagelijks geconfronteerd met de negatieve effecten van het bestaande beleid. Het doen toenemen van ons percentage is net wat we niet moeten doen.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.