Nieuwe burgemeester wil armoedekloof in New York dichten

Bill de Blasio, de kersverse burgemeester van New York, wil de ongelijkheid in de stad drastisch terugdringen. Hij stelt onder meer een hoger minimumloon voor en identiteitskaarten voor illegale migranten.

  • Bill de Blasio Bill de Blasio, de nieuwe burgemeester van New York, wil de armoedekloof in de stad dichten Bill de Blasio

Tijdens zijn verkiezingscampagne al verweet De Blasio zijn voorganger Michael Bloomberg dat New York onder zijn bewind tot twee steden was uitgegroeid, door de groeiende ongelijkheid, de onbetaalbare huisvesting en het grootste aantal daklozen sinds de Grote Depressie.

In zijn eerste “State of the City” deze week, toonde De Blasio dat het hem menens is: hij wil voor iedereen in de stad kinderopvang beschikbaar maken en hogere belastingen voor de rijken. Met de staat wil hij onderhandelen over de verhoging van het minimumloon, en 200.000 extra betaalbare woningen moeten een half miljoen New Yorkers aan een thuis helpen.

Illegale immigranten

De nieuwe burgemeester stelde daarnaast voor om migranten een identiteitskaart te geven, ook als ze illegaal in het land zijn. Hij wil zo de naar schatting half miljoen inwoners van New York zonder papieren “uit de schaduw” laten komen, en ze de kans geven een appartement te huren of bankrekening te openen.

Tot slot wil De Blasio investeren in meer beurzen voor hoger onderwijs en stageplaatsen, met name in groeisectoren als technologie, gezondheidszorg en wetenschap.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift