Nieuwe directeur moet imago Globaal Fonds opkrikken

De Colombiaan Gabriel Jaramillo is benoemd tot algemeen directeur van het Globaal Fonds voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose. Zijn aanwijzing moet het imago van de organisatie opnieuw verbeteren, na een crisis rond de fondsgelden en beschuldigingen van corruptie. Directeur Michel Kazatchkine kondigde kort na de benoeming zijn ontslag in maart aan.

  • Felix Castor Michel Kazatchkine Felix Castor

Jaramillo is sinds 1 februari officieel de algemene directeur voor een termijn van twaalf maanden. Hij is voormalig CEO van de Spaanse Autonome Bank en speciaal adviseur van het Bureau van de Speciale Gezant voor Malaria van de secretaris-generaal van de VN. Daarnaast was hij een van de leden van het onafhankelijke panel dat de activiteiten van het Globaal Fonds onderzocht. Het panel werd in maart 2011 opgericht naar aanleiding van beschuldigingen van fraude.

Verantwoordelijkheid

Hoewel Kazatchkine in januari van dit jaar nog opnieuw benoemd werd als directeur voor een periode van drie jaar, stapt hij in maart op, na tien jaar voor het Globaal Fonds gewerkt te hebben. Het bestuur vroeg al enkele keren zijn ontslag, maar Kazatchkine weigerde steeds. Het besloot daarom een algemeen directeur aan te wijzen zodat de verantwoordelijkheid van Kazatchkine verminderde.

Volgens Amanda Glassman, directeur van het globale gezondheids- en researchbeleid van het Centrum voor Globale Ontwikkeling, is het belangrijk dat het hoofd van de organisatie de problemen het hoofd kan bieden en zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Slecht imago

Het Globaal Fonds kampt de laatste tijd met dalende fondsen en negatieve berichtgeving, nadat het Bureau van de Speciale Gezant voor Malaria van de secretaris-generaal van de VN fraude tussen verschillende ontvangers in landen, zoals Mali, Mauritanië en Zambia, aan het licht bracht. Dat zorgde ervoor dat Duitsland, Ierland en Zweden hun fondsgelden staakten.

Omwille van de dalende inkomsten en een geloofwaardigheid die op het spel staat, stelt het bestuur een nieuwe strategie voor waarin de zopas aangestelde directeur Jaramillo een belangrijke rol zal spelen.

Misbruik en corruptie 

Volgens Amanda Glassman wordt het Fonds vooral gekenmerkt door niet-transparante beslissingen over de uitgaven. Ze benadrukt dat de organisatie boekhoudkundige controle en toezicht niet als de oplossing mag zien voor het misbruik en de corruptie in landen met lage inkomsten. Het panel sluit zich daarbij aan en vertelt dat het Globaal Fonds een ‘cultuur heeft gecreëerd dat draait rond financieel bewijsmateriaal en niet rond de impact op de gezondheidszorg.’

Asia Russel, algemeen directeur voor het internationale beleid van de activistengroep HealthCap, schuift het gebrek aan geld naar voor als voornaamste probleem en niet de geloofwaardigheid van het Fonds.

Financiering

Hoewel het Globaal Fonds heel wat financiële steun ontvangt van verschillende landen en organisaties, is dat nog steeds niet genoeg voor de noden van de organisatie.

De nieuwe directeur Jaramillo wacht volgens velen een moeilijke taak. Hij moet de organisatie omvormen tot een stabiel fonds, waar donoren terug vertrouwen in hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.